Vijesti / Društvo

PUTOVANJE

FOTO Za vrijeme boravka u Njemačkoj članice HND Varaždin posjetile su i razgledale gradove Krabat regije

FOTO Za vrijeme boravka u Njemačkoj članice HND Varaždin posjetile su i razgledale gradove Krabat regije
Hrvatsko-njemačko društvo Varaždin

- Za Krabata u Njemačkoj zna svako dijete iz priča i filmova, a rijetko tko zna da je to bio hrvatski časnik porijeklom iz Zagreba i služio u Karlovačkom generalatu pod vodstvom grofa Petra Zrinskog - kažu iz Hrvatsko-njemačkog društva Varaždin.

Na poziv dr. Petera Neumanna, konzula Republike Hrvatske u Saveznoj pokrajini Sachsen, članice Hrvatsko-njemačkog društva Varaždin Vesna Petanjek i Geraldina Cesar boravile su od 7. rujna do 11. rujna u Krabat regiji.

- Za Krabata u Njemačkoj zna svako dijete iz priča i filmova, a rijetko tko zna da je to bio hrvatski časnik porijeklom iz Zagreba i služio u Karlovačkom generalatu pod vodstvom grofa Petra Zrinskog. Zbog svojih organizacijskih sposobnosti i vještina postao je predvodnik konjičke jedinice i već 1660. kao pripadnik tjelesne garde hrvatskih konjanika prelazi u službu saskog kneza Johana Georga II te je dobio u posjed Groß Särchen gdje je ostao do kraja svog života. Posebno se istaknuo pomažući u razvoju regije. Kako je bio vrlo visok, jašući na konju, ljudi su mu pripisivali nadnaravne moći i nazivali ga čarobnjakom - kažu iz Hrvatsko-njemačkog društva Varaždin.

Pokopan je na groblju u mjestu Wittichenau, a nakon njegove smrti nastalo je mnogo mitova i legendi o životu Krabata-čarobnjaka.

4f3754a1742b920a1be78c0c5f595967.jpg?v=2

U saveznoj pokrajini Sachsen udružilo se više gradova u Krabat regiju pa je tako nastala bogata turistička ponuda koja se sastoji od poučnih staza, biciklističkih staza, povijesnih znamenitosti i gastronomske ponude.

Za vrijeme boravka članice HND Varaždin posjetile su i razgledale gradove Krabat regije: Nebelschütz, Kamenz, Großsärchen, Bautzen, Rosenthal i Wittichenau.

Tokom posjete članice su imale čast posjetiti Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Berlinu povodom posjete ministra vanjskih i europskih poslova dr. sc. Gordana Grlića Radmana Saveznoj Republici Njemačkoj i prisustvovati svetoj misi koju je služio apostolski nuncij biskup dr. Nikola Eterović.

- HND Varaždin ovom prigodom se najtoplije zahvaljuje dr. Peteru Neumann, Reineru  Deutschman, Thomasu Zschornak, Hubertusu Rietscher i Ronaldu Dantz na  organizaciji, gostoprimstvu i srdačnosti tokom ovog studijskog putovanja - stoji u priopćenju. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video