Vijesti / Društvo

PROJEKT

U VINICI Projekt '#YouEU' završio svečanošću potpisivanja povelja o bratimljenju partnerskih općina

U VINICI Projekt '#YouEU' završio svečanošću potpisivanja povelja o bratimljenju partnerskih općina
Općina Vinica

Potpisana povelja temelj je buduće suradnje kojom se načelnici u ime svojih općina obvezuju promovirati prijateljstvo.

Trodnevna provedba projekta 'Poslovi budućnsti za pomlađivanje baštine EU (#YouEU)' završila je u nedjelju, 18. kolovoza svečanošću potpisivanja povelja o bratimljenju između Općine Vinica i partnerskih općina Radenci (Slovenija), Vlora (Albanija) i Castrocaro terme e Terra del Sole(Italija).

Potpisana povelja temelj je buduće suradnje kojom se načelnici u ime svojih općina obvezuju promovirati prijateljstvo i međusobno poštivanje te poticati organizacije civilnog društva, obrazovne ustanove i ostale institucije svog područja na aktivnu razmjenu informacija, iskustva i primjera dobre prakse u svrhu pripreme zajedničkih inicijativa i projekata te aktivno uključivanje mladih u zaštitu kulturne i prirodne baštine Europske unije.

Posljednji dan projekta započeo je doručkom s medijima u Arboretumu, organiziranom ispred dvorca Opeka. Osim domaćina, Općine Vinica i Udruge mladih UMAMI Vinica te sudionika projekta iz partnerskih općina, doručku s medijima prisustvovali su i saborski zastupnik Anđelko Stričak, zamjenik Župana Varaždinske županije Tomislav Paljak, predsjednik Skupštine Varaždinske županije Alen Runac, županijska vijećnica i predsjednica Odbora za nacionalne manjine Nadica Dreven Budinski i direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini

Načelnik Marijan Kostanjevac pozdravio je prisutne predstavnike medija te ih upoznao s projektom #YouEU čija je okosnica očuvanje kulturne baštine, kao i trenutnom fazom osnivanja Centra kompetentnosti Arboretum Opeka.

- Za Centar kompetentnosti osigurano je 50 milijuna kuna, a uključuje i uređenje dvorca i revitalizaciju arboretuma. Do Centra kompetencije nije bilo lako doći jer su određene političke strukture bile protiv pa sam se morao posebno angažirati i obratiti premijeru, g.Plenkoviću za pomoć. Kroz uspostavu Centra kompetentnosti Arboretum Opeka konačno će se riješiti pitanje uređenja i namjene dvorca i revitalizacije parka, a čemu sam posvetio cijeli svoj politički angažman i konačno se dočekao konkretnih pomaka. Zahvaljujem se i svima ostalima koji su dosada sudjelovali u ovom projektu, posebno premijeru Plenkoviću, saborskim zastupnicima Stričaku i Križaniću, županiji i županu Čačiću, pročelniku Huđeku jer ovaj projekt je ne samo lokalnog i županijskog već i državnog značaja - izjavio je načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac

Prisutnima se obratio i g. Stričak te naglasio kako mu je posebno drago da je Općina Vinica nositelj ovog europskog projekta, čestitao načelniku i suradnicima na pripremi i provedbi projekta te ostvarenim mogućnostima za suradnju sa partnerskim Općinama, a posebno je naglasio važnost uspostave Centra kompetentnosti  Arboretum Opeka za čitav ovaj kraj.

U ime Varaždinske županije, nositelja projekta uspostave Centra kompetennosti Arboretum Opeka, sve prisutne pozdravio je Tomislav Paljak, zamjenik župana, a u svom prigodnom obraćanju pojasnio je koje će se sve aktivnosti i vrste radova odvijati u arboretumu te rekao kako je upravo u tijeku prikupljanje ponuda za izradu dokumentacije temeljem projektnog zadataka.

U sklopu doručka sa medijima bila su prezentirana i autohtona jela viničkog kraja koja su pripremile vrijedne viničke žene koje su osim prepoznatljivih kolača i gibanica dočarale i nekadašnji tradicionalni vinički doručak.

Udruga mladih UMAMI tom je prilikom organizirala i izložbu radova sudionika projekta nastalih na slikarskoj radionici. 

U toku jutra održani su i okrugli stol te radionica na temu buduće suradnje među općinama i partnerima te uvrđene osnove Akcijskog plana te karte poslova u području EU baštine i turizma.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video