Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR

NA DANAŠNJI DAN 1919. godine grupa Varaždinaca prodrla u zgradu Tridesetnice i oslobodila političke zatvorenike

NA DANAŠNJI DAN 1919. godine grupa Varaždinaca prodrla u zgradu Tridesetnice i oslobodila političke zatvorenike
Varaždinski.hr

U sukobima na varaždinskim ulicama poginulo je sedam ljudi, mnogo je ranjeno, a 250 pobunjenika je uhapšeno i kasnije osuđeno na dugotrajnu robiju.

23.7.1919. U jutarnjim satima grupa Varaždinaca prodrla je u zgradu Tridesetnice, uzela oružje i otišla do zatvora od kuda je pustila stotinjak uglavnom političkih zatvorenika. Zajedno sa pridruženim vojnicima i časnicima iz Savskog konjičkog puka zauzeli su ključne točke u gradu. Kada su seljaci iz okolnih mjesta čuli za bunu u Varaždinu i da je u gradu proglašena republika, krenuli su u pomoć. Gradske vlasti uz pomoć policije, žandarmerije i lojalnog djela vojske spriječila je dolazak seljaka i potisnula pobunjenike iz grada. U sukobima na varaždinskim ulicama poginulo je sedam ljudi, mnogo je ranjeno, a 250 pobunjenika je uhapšeno i kasnije osuđeno na dugotrajnu robiju.

Od 1209. godine, kada je postao slobodnim i kraljevskim gradom, pa sve do 1945. godine, duže od 700 godina, grad Varaždin je naplaćivao  maltarinu svima koji su donosili robu na prodaju u grad. Na ulazu su postojale malte - gradske carinarnice - gdje se od stranih trgovaca uzimala takozvana tridesetnica - trideseti dio od vrijednosti robe koju su donosili na prodaju - dok se 'vratarina' naplaćivala od seljaka koji su na tržnicu nosili  poljoprivredne proizvode. U srednjem vijeku Varaždinci su od trgovaca naplaćivali i porez 'vagovinu' na težinu robe i 'mostovinu' za korištenje mostova preko grabišta. Kada su u 19.stoljeću srušeni bedemi i zatrpana grabišta malte s rampama postavljene u ulicama kojima se ulazilo u grad. Bilo je ukupno deset malti - u Zagrebačkoj ulici, Miličkoj, Aninoj, Biškupečkoj, Jalkovečkoj, kod željezničkog kolodvora i drugim prilaznim ulicama gdje su maltarinu naplaćivali gradski činovinici maltari.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video