Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR

IZ POVIJESTI U Varaždinu 1864. godine obnovljen drveni most preko Drave

IZ POVIJESTI U Varaždinu 1864. godine obnovljen drveni most preko Drave
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL, Varaždinski.hr

Most je bio teško oštećen u ožujku kada su ga srušile sante leda koje su rijekom krenule poslije proljetnog otopljenja...

21.7.1999. Umro je redovnik kapucin Tomislav Janko Šagi-Bunić, teolog, znanstvenik, publicista. Rodio se 1923. godine u Brodarevcu kraj Varaždina, sa 17 godina stupio je u kapucinski red. Teologiju je doktorirao 1952. godine i do umirovljenja 1993. godine profesor je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Kao stručnjak za starokršćansku književnost objavio je više od 600 publicističkih i znanstvenih radova. Tomislav Janko Šagi-Bunić bio je sudionik 2. vatikanskog koncila, član središnje teološke komisije pri kongregaciji za nauk vjere u Rimu, među utemeljiteljima Centra za koncilska istraživanja i 'Kršćansku sadašnjost'. 

21.7.1919. U Varaždinu je organiziran jednodnevni štrajk u znak protesta zbog intervencije stranih vojski u Mađarskoj i Rusiji. U štrajku, kojeg je organizirala Socijaldemokratska stranka, sudjelovali su varaždinski radnici i činovnici.

21.7.1864. Ponovno je dat na uporabu obnovljeni drveni most preko Drave kod Varaždina. Most je bio teško oštećen u ožujku kada su ga srušile sante leda koje su rijekom krenule poslije proljetnog otopljenja. Četiri mjeseca promet između Varaždina i Međimurja odvijao se skelama.

21.7.1804. U Velikoj Gorici rođen je Antun Daniel Josipović, političar. Bio je župan plemenite općine Turopolje, zastupnik  u zajedničkom Hrvatsko-ugarskom saboru. Kao vođu mađaronske stranke u Zagrebu i velikog protivnika Ilirskog pokreta - Ugarska vlada imenovala ga je u burnoj 1848. godini za velikog župana Zagrebačke županije.  Na tu dužnost nije stupio zbog izbijanja rata između Hrvatske i Ugarske pa je Josipović pobjegao u Mađarsku gdje je zapovijedao dobrovoljačkim odredima kod Nagykanizse u borbi protiv bana Jelačića. Poslije poraza mađarske vojske osuđen je na smrt, ali mu je smrtna kazna zamijenjena za 10 godina tamnice. Kraj života proveo je na svojem imanju Jalkovec kraj Varaždina gdje je umro 29. prosinca 1874. godine.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video