Vijesti / Društvo

VFA u Njemačkoj

POVRATAK S TURNEJE Varaždinski folklorni ansambl sudjelovao na najvećem njemačkom festivalu folklora

POVRATAK S TURNEJE Varaždinski folklorni ansambl sudjelovao na najvećem njemačkom festivalu folklora
VFA

Njemčaki grad Schiltz tijekom festivala posjeti čak 70 tisuća gledatelja.

Varaždinski folklorni ansambl vratio se u srijedu, 17. srpnja u večernjim satima iz Njemačke gdje je od 10. do 16. srpnja sudjelovao na Schlitzerländer Trachtenfestu. Riječ je o najvećem njemačkom festivalu folklora koji se svake neparne godine drugog vikenda u srpnju održava u gradu Schlitzu u saveznoj državi Hessen.

Festival organizira udruga Heimat- und Trachtenfestverein Schlitzerland u suradnji s lokalnom folklornom skupinom, Schlitzerländer Trachten- und Volkstanzkreis.

Na prošlom izdanju 2017. godine proslavili su 90. obljetnicu festivala. Varaždinski folklorni ansambl prva je folklorna skupina iz Hrvatske u povijesti koja je sudjelovala na Schlitzerländer Trachtenfestu.

U Schlitzu inače živi oko deset tisuća ljudi, no tijekom festivala posjeti ga čak 70 tisuća gledatelja. Samo ovogodišnju festivalsku paradu, koja se održala u nedjelju, 14. srpnja, pratilo je na ulicama Schlitza više od 20 tisuća gledatelja.

Folklorni program održava se na dvije pozornice, na predivnom Marktplatzu koji krasi tipična njemačka srednjovjekovna arhitektura i na starom školskom igralištu, ispred prostorija spomenutog Schlitzerländer Trachten- und Volkstanzkreisa. Programe na obje pozornice gledalo je između tisuću i 1500 posjetitelja.

Uz dvije glavne pozornice, zabavno-glazbeni program održava se na još šest drugih lokacija, tako da se tijekom Schlitzerländer Trachtenfesta cijeli grad pretvori u pozornicu. Kamo god krenete, naići ćete na nekakav koncert ili DJ-a te ogromnu količinu odlično raspoloženih posjetitelja.

Koliko je festival popularan potvrđuje činjenica da su svi koji na bilo koji način sudjeluju u organizaciji ili programu tijekom tih tjedan dana na godišnjem odmoru. U Schlitz dolaze i folkloraši iz cijele Njemačke pa su tako članovi VFA susreli članove Trachtengilde iz Schwalenberga na čijem su festivalu gostovali 2008., 2012. i 2016. godine.

- Ovo je bio najbolji festival folklora na kojem sam ikad bio, a bio sam na više od 30 festivala u 13 europskih država. Schlitzerländer Trachtenfest je zaista nešto posebno. To je u folklornom svijetu ono što su Cannes u filmskom ili Glastonbury u glazbenom. Tako nešto jednostavno treba doživjeti. Ponosni smo što smo baš mi tamo predstavljali grad Varaždin i Hrvatsku - istaknuo je Tim Hrvaćanin, plesni voditelj ansambla.

Festival je službeno završio u ponedjeljak, 15. srpnja u 25:00 - nije tipfeler, tradicionalno zadnji dan festivala traje jedan sat duže, odnosno ima 25 sati. Tako se u noći s ponedjeljka na utorak na Marktplatzu okupilo čak 1500 gledatelja koji su se veoma emotivno pozdravili od festivala za koji žive.

Još jedna tradicija festivala je da su gostujuće folklorne skupine smještene u obiteljima iz Schlitza i okolnih sela. Stanovnici Schlitza iznimno su ponosni što svoje domove mogu podijeliti s ljudima iz cijeloga svijeta. Članovi VFA bili su smješteni u selima Pfordt i Fraurombach te su se tih tjedan dana zaista osjećali kao kod kuće.

- Bilo nam je stvarno lijepo, svi su prema nama bili iznimno ljubazni, ponašali su se prema nama kao prema članovima vlastitih obitelji - istaknula je Dora Trogrlić, plesačica u ansamblu.

U subotu, 13. srpnja u staroj gradskoj vijećnici održan je svečani prijem kod gradonačelnika Schlitza Alexandra Altstadta. Na prijemu je bio prisutan i Vedran Konjevod, generalni konzul Republike Hrvatske u Frankfurtu.

- Bilo je prekrasno. Varaždinski folklorni ansambl je imao vrlo zapažen nastup, koji je njemačka publika nagradila burnim pljeskom. I uistinu je bila oduševljena viđenim. Uvjeren sam da će nastup Varaždinskog folklornog ansambla ostati u dugom sjećanju žiteljima grada Schlitza - istaknuo je generalni konzul Konjevod.

Varaždinski folklorni ansambl na festivalu se predstavio pjesmama i plesovima Hrvatskog zagorja, Međimurja i bunjevačkih Hrvata. Program su pripremili i uvježbali umjetnički voditelj ansambla Pjerino Hrvaćanin, plesni voditelji Tim i Fin Hrvaćanin te glazbeni voditelji Vjekoslav Risek i Matija Auker. Na festivalu je sudjelovalo 27 članova ansambla.

Uz VFA, na festivalu su sudjelovale folklorne skupine iz Brazila, Cipra, Češke, Grčke, Meksika, Portugala i Hamburga. Uz folklorne skupine, na festivalu je sudjelovalo i nekoliko puhačkih orkestara, a i domaći Schlitzerländer Trachten- und Volkstanzkreis predstavio se sa svim svojim sekcijama (ukupno imaju preko 150 članova), što također Schlitzerländer Trachtenfest čini najvećim njemačkim festivalom folklora.

U slobodno vrijeme članovi VFA razgledali su Schlitzer Destillerie, najstariju destileriju u Njemačkoj koja radi kontinuirano od 1585. godine i proizvodi više od 50 vrsta žestokih pića. Prilikom izleta u obližnji grad Fuldu razgledali su katedralu Krista Spasitelja u kojoj je pokopan Sveti Bonifacije. Na putu do Schlitza članova VFA napravili su i kratko razgledavanje Nürnberga u Bavarskoj.

Ovog ljeta VFA očekuje još jedna turneja, od 14. do 19. kolovoza sudjelovat će na Mezinárodní Folklorní Festival CIOFF, IOV - Šumperk u Češkoj. Ako iduće godine želite putovati s njima, pridružite im se od 16. rujna kada počinju s upisom novih članova.

699bec2771acca601ad4f572fa2bddc6.jpg?v=2

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video