Vijesti / Društvo

Vž kalendar

NA DANAŠNJI DAN 1920. godine u Varaždinu je utemeljena filijala Narodne banke

NA DANAŠNJI DAN 1920. godine u Varaždinu je utemeljena filijala Narodne banke
Varaždinski.hr, Državni arhiv u Varaždinu

Narodna banka kontrolirala je štedionice i druge novčane ustanove, opskrbljivala ih novcem.

19. 7. 1948. U Ajdovščini je rođen Dragan Radmanović, ekonomista, dugogodišnji tajnik Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Varaždina. Kao trinaestogodišnji dječak doživio je nesreću nakon koje je cijeli život ostao vezan uz invalidska kolica. Diplomirao je na Fakultetu organizacije i informatike, godine 1981. bio je među utemeljiteljima varaždinskog Društva invalida i 26 godina tajnik Društva. Zahvaljujući velikom angažmanu Dragana Radmanovića Društvo invalida postalo je jedno od najuspješnijih invalidskih udruženja Hrvatske. Bio je član Predsjedništva Hrvatskog saveza udruga tjelesnih invalida, urednik društvenog glasila 'Korak života', organizator brojnih susreta i  sportskih aktivnosti invalida,  sudjelovao je na domaćim i inozemnim simpozijima na kojima se raspravljao o problematici osoba s tjelesnim oštećenjima. Za svoj rad primio je brojna priznanja među njima i Plaketu grada Varaždina. Dragan Radmanović umro je 11. ožujka 2009. godine.

19. 7. 1935. Rodio se Stjepan Sabljak, gospodarstvenik. Po završetku studija na tekstilno-kemijskom fakultetu zagrebačkog sveučilišta 1958. godine zaposlio se u Varteksu u kojem je obavljao odgovorne dužnosti. Od 1984. godine generalni je direktor SOUR Varteksa, a 1994. godine izabran je za glavnog direktora kombinata. Magistar Stjepan Sabljak bio je predavač na Srednjoj tekstilnoj školi u na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Varaždinu, jedan od utemeljitelja varaždinskog Rotary kluba. Umro je u ožujku 2003. godine.

19. 7. 1920. U Varaždinu je utemeljena filijala Narodne banke. Područje djelovanja varaždinske filijale bilo je Međimurje, Podravina, Zagorje i Varaždin. Narodna banka kontrolirala je štedionice i druge novčane ustanove, opskrbljivala ih novcem. Godine 1920.  filijala Narodne banke Varaždin imala je upisano 40 000 akcija.

19. 7. 1852. Gradsko poglavarstvo Varaždina na sjednici je donijelo odluku o osnivanju dvorazredne Male gradske realke. Nova škola počela je radom u listopadu iste godine.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video