Vijesti / Društvo

'STVARANJE MOSTOVA'

JEDINA IZ HRVATSKE Helena Hajdin iz Dječjeg vrtića 'Dječja svijet' sudjelovala na 14. europskom kongresu šumske pedagogije

JEDINA IZ HRVATSKE Helena Hajdin iz Dječjeg vrtića 'Dječja svijet' sudjelovala na 14. europskom kongresu šumske pedagogije
Dječji vrtić 'Dječja svijet'

Dječji vrtić 'Dječji svijet' već 4. godinu za redom provodi program po načelima šumske pedagogije, u koji se uključuju djeca od navršene 3. godine.

Djelatnica dječjeg vrtića 'Dječji svijet' iz Varaždina Helena Hajdin, kao jedina predstavnica vrtića iz Hrvatske, sudjelovala je na 14. europskom kongresu šumske pedagogije na temu 'Stvaranja mostova između šuma i škola' u Rigi, Latvija. Kongres je održan početkom srpnja 2019., a na njemu je sudjelovalo ukupno 167 sudionika iz 18 zemalja.

Dječji vrtić 'Dječji svijet' već 4. godinu za redom provodi program po načelima šumske pedagogije, u koji se uključuju djeca od navršene 3. godine. Prvi puta je na kongresu sudjelovalo ukupno 5 sudionica iz Hrvatske što pokazuje sve veći interes i potrebu za razvojem šumske pedagogije i u Hrvatskoj.

Cilj kongresa bio je razmijeniti iskustva i raspraviti kako povezati programe šumske pedagogije i redovne programe škola te kako ostvariti što bolju suradnju šumskih pedagoga i odgojitelja/učitelja.

Šumska pedagogija je kvalificirano obrazovanje za okoliš vezano uz šume, koje se bavi svim socijalnim, ekološkim i ekonomskim dimenzijama održivosti, potiče razumijevanje, odnose i interakcije između čovjeka i okoliša u kontekstu održivog razvoja te cijeni, promiče i nudi šume kao zdrave i izvrsne lokacije za učenje na otvorenom.

Kongres je započeo i završio u glavnom gradu Latvije, a u međuvremenu su sudionici sudjelovali u bogatom programu organiziranom na obali Baltičkog mora u gradu Jurmali, na Fakultetu energetike i elektrotehnike Tehničkog sveučilišta u Rigi (Riga Technical Univeristy's Faculty of Power and Electrical Engineering) te u LVM parku prirode Tervete.

09d7c457160a9f4d779f2aa9e05aadab.jpg?v=2

Među brojnim predavačima, posebno se ističu Tomass Kotovičs - zamjenik direktora UNECE/FAO Mreže šumarskih komunikatora i voditelj odjela za komunikaciju i odnose s javnošću JSC državnih šuma Latvije, prof. Robert Vogl iz srednje škole Weihenstephan - Triesdorf u Saveznoj Republici Njemačkoj te doktor znanosti Jan Fronӗk iz Edukacijskog centra TEREZA u Češkoj Republici.

Osim predavanja, sudionici su bili aktivno uključeni u brojne radionice i aktivnosti tijekom kojih su imali priliku steći i razmijeniti praktična znanja i iskustva.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video