Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR

NA DANAŠNJI DAN Godine 1628. dogovoreno osnivanje isusovačke gimnazije, preteče današnje Prve gimnazije Varaždin

NA DANAŠNJI DAN Godine 1628. dogovoreno osnivanje isusovačke gimnazije, preteče današnje Prve gimnazije Varaždin
Arhiva

Isusovci su u Varaždinu 1636. godine otvorili gimnaziju, podigli crkvu i samostan.

16.7.1909. Car i kralj Franjo Josip Prvi dodijelio je plemstvo uglednoj varaždinskoj veleposjedničkoj obitelji Leitner. Grb i plemstvo uz pridjevak 'de Varaždinbrijeg' dobili su Stjepan Leitner, supruga mu Marija i djeca Alfred i Ana.

16.7.1628. Na sjednici senatora i gradskih zastupnika Varaždina, koje je sazvao gradski sudac Juraj plemeniti Kušen, jednoglasno je odlučeno da se pozovu isusovci i preda im na upravljanje varaždinske gradske župe i škole. U Zagreb je rektoru isusovačkog kolegija otputovala delegacija u kojoj su bili senator Ivan plemeniti Šambar, gradski bilježnik Stanislav plemeniti Šimunić i građani Juraj Blažeković i Juraj Mraz. Molbi Varaždinaca je udovoljeno i uskoro su u grad stigli isusovci Martin Lauš i Petar Ljubić koji su pripremili dolazak ostalih. Isusovci su u Varaždinu 1636. godine otvorili gimnaziju, podigli crkvu i samostan.

16.7.1921. U Varaždinu je u 80. godini umro gimnazijski profesor Josip Križan,  stručno-pedagoški pisac. Rođen je 1841. godine u selu Kokoriči kraj Ljutomera, završio je varaždinsku gimnaziju, na Sveučilištu u Grazu studirao je i diplomirao matematiku, fiziku i filozofiju. Godine 1869. promoviran je u zvanje doktora filozofije nakon čega je došao za profesora na varaždinsku gimnaziju gdje je radio do umirovljenja 1903. godine. Predavao je filozofiju, logiku, fiziku, matematiku i njemački jezik, 1899. godine bio je vršitelj dužnosti ravnatelja gimnazije. Predavao je i u Nižem djevojačkom liceju kod varaždinskih uršulinki. U društvenom životu grada bio je aktivan u Hrvatskom pjevačkom društvu 'Vila', u narodnoj čitaonici 'Dvorana' držao je popularna predavanja za građanstvo, djelovao je u Matici Hrvatskoj i Matici Slovenskoj te u Društvu svetog Mohora u Celovcu. Josip Križan autor je brojnih stručno-pedagoških članaka koje je objavljivao u hrvatskim i slovenskim časopisima, napisao je prvi slovenski udžbenik o logici  - 'Logika prijateljem mudroslovlja'.  

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video