Vijesti / Društvo

POTPISAN SPORAZUM

NAPOKON! Varaždinci bi do prosinca 2020. godine trebali dobiti novu Gradsku knjižnicu i čitaonicu u samom centru grada

NAPOKON! Varaždinci bi do prosinca 2020. godine trebali dobiti novu Gradsku knjižnicu i čitaonicu u samom centru grada
Varaždinski.hr

'Varaždinci će imati prvorazrednu kulturnu ustanovu. Kuća Ritz čuva povijesne slojeve grada, tako da sam sretan što je ova gradska vlast uspjela u realizaciji'...

U kući Ritz na Franjevačkom trgu u Varaždinu danas, 3. srpnja, potpisan je Okvirni sporazuma za izvođenje radova na rekonstrukciji i prenamjeni bivše Varteksove robne kuće u Gradsku knjižnicu i čitaonicu.

- Varaždinska Gradska knjižnica i čitaonica konačno, nakon 170 godina, dobiva svoje prostorije. Oni su do sada bili podstanari u kazalištu što je stvaralo i neke poteškoće. Ovime knjižnica od 700 dosadašnjih, dobiva čak 2 tisuće kvadrata i stvara se mogućnost da bude ne samo regionalna, već i sveučilišna, o čemu ćemo razgovarati s ministarstvom. Osim toga, građani će u samom centru dobiti reprezentativnu kulturnu ustanovu koja je i dio identiteta grada - kazao je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

Riječ je, dodao je Čehok, o zahtjevnom objektu, vrlo su strogi i zahtjevni standardi adaptacije.

- Sve je dosta složeno, no uspjeli smo sve u godinu u pol dana. Rok izvođenja je dvije godine, s time da se izvođači obvezuju, rekli su neformalno, da će do Dana grada iduće godine biti sve gotovo. Varaždinci će imati prvorazrednu kulturnu ustanovu. Kuća Ritz čuva povijesne slojeve grada, tako da sam sretan što je ova gradska vlast uspjela u realizaciji - kazao je gradonačelnik.

Od Ministarstva kulture Grad je dobio 2 milijuna kuna za ovu godinu, a sredstva s njihove strane očekuju i naredne dvije godine, istaknuto je.

- Obzirom na složenost i zahtjevnost potreba, cijena je nešto veća nego što smo predviđali, no mislim da iznosi nisu preveliki, potrebno je napraviti sve po propisanim standardima, a riječ je o ukupnom iznosu od 12,5 milijuna kuna - kazao je gradonačelnik.

Sporazum su osim njega potpisali i predstavnici zajednice ponuditelja, Darko Varga iz Mepro d.o.o. i Velimir Samobor iz Singra d.o.o.

- Tvrtka Mepro u suradnji sa Singrom ima iskustva u tome. Posao je vrlo složen, potrebno je zamijeniti kompletne instalacije, a prostor je potrebno prenamijeniti. Na vanjskom dijelu nema puno rada, većina radova bit će u unutarnjem prostoru. Uvjeren sam da ćemo posao obaviti kako spada - kazao je Varga.

Ravnatelj Gradske knjižnice Mario Šoštarić itekako je sretan projektom.

- Od 1992. govori se o ovom projektu koji je konačno zaživio. Zahvaljujem se svima koji su pomogli da projekt dovedemo do pomaka. Više nećemo biti podstanari, prostor je dobar. Košta više nego je na početku bilo rečeno, no zakoni i standardi o knjižnici su takvi i moramo ih poštivati - kazao je.

Na fotografijama pogledajte kako bi prostor nove knjižnice trebao izgledati.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video