Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR

NA DANAŠNJI DAN 2008. godine u Varaždinu je umro Marijan Zuber, jedan od najuglednijih hrvatskih glazbenih pedagoga

NA DANAŠNJI DAN 2008. godine u Varaždinu je umro Marijan Zuber, jedan od najuglednijih  hrvatskih glazbenih pedagoga
Varaždinski.hr/Ilustracija

Zbog svojeg doprinosa glazbenom i društvenom životu, za svoje ljudske vrline i plemenitost, profesor Marijan Zuber uživao je u Varaždinu veliki ugled i poštovanje.

27.6.2008. U dubokoj starosti, u 95. godini, u Varaždinu je umro profesor Marijan Zuber, jedan od najuglednijih  hrvatskih glazbenih pedagoga i najznačajnija glazbena ličnost Varaždina. Rođen je 5. rujna 1913. godine u Lepoglavi, učiteljsku školu završio je u Čakovcu, pedagogiju, psihologiju i filozofiju  diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, radio je kao u učitelj a od 1943. godine bio je u Beču asistent dirigenta Lovre plemenitog Matačića. Godine 1945. osuđen je na smrt, zatim pomilovan, a nakon izlaska iz zatvora u Staroj Gradiški - 1948. godine zaposlen je u Glazbenoj školi u Varaždinu. Godine 1956. postavljen je za direktora varaždinske Glazbene škole i tu dužnost obavljao je do umirovljenja 1974. godine. Marijan Zuber utemeljio je 1952.godine i vodio Dječji zbor koji je postao jedan od najpoznatijih zborova u državi, imao je brojne nastupe ne samo u zemlji i na Dubrovačkim ljetnim igrama, nego i u u mnogim zemljama Europe i u Americi. Kao glazbeni pedagog odgojio je glazbenike koji su postigli velike karijere, među njima Ružu Pospiš Baldani, Franju Petrušanca, Višnju Mažuran i druge. Bio je utemeljitelj Varaždinski baroknih večeri, zborovođa pjevačkih zborova, autor stručnih članaka, obavljao je dužnost predsjednika Udruženja glazbenih pedagoga Hrvatske i bio je počasni član Hrvatskog glazbenog zavoda. Dobio je brojne nagrade među njima nagradu za životno djelo «Ivan Filipović», nagradu za životno djelo Varaždinske županije, 1993. godine odlikovan je odličjem Danice hrvatske. Zbog svojeg doprinosa glazbenom i društvenom životu, za svoje ljudske vrline i plemenitost, profesor Marijan Zuber uživao je u Varaždinu veliki ugled i poštovanje.
 
27.6.1914. Počeo je izlaziti tjednik varaždinske Stranke prava 'Hrvatsko pravo'. List je tiskan u tiskari 'Brus i Štajn', izlazio je subotom. Prvi urednik bio je Mihovil Danko, a zatim Srećko Gruber. 'Hrvatsko pravo' bio je list za politiku, gospodarstvo, pouku i zabavu, izlazio je četiri godine, do kraja Prvog svjetskog rata 1918. godine.

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video