Vijesti / Društvo

vž kalendar

NA DANAŠNJI DAN Tek dva mjeseca nakon velikog požara 1776., Varaždin zahvatila nova nevolja

NA DANAŠNJI DAN Tek dva mjeseca nakon velikog požara 1776., Varaždin zahvatila nova nevolja
Varaždinski.hr; selo.hr

Dva mjeseca poslije strahovitog požara u kojem je izgorjelo dvije trećine kuća u gradu i koji je promijenio tijek razvoja Varaždina kao dotadašnjeg glavnog hrvatskog grada, Varaždince je zadesila nova nevolja.

25.6.1848. U Varaždinu je utemeljeno drugo Gimnastičko društvo u Hrvatskoj. Predsjednik upravnog odbora društva bio je ing. Anđelko Siber, a dopredsjednici dr. Zvonko Milković, Ivo Torić i Zvonko Novak.

25.6.1833. Na javnoj dražbi Josip plemeniti Platzer kupio je Sangilinu tiskaru u Varaždinu. U Pltzerovoj tiskari tiskane su knjige na hrvatskom jeziku, među njima djelo Jakoba Lovrenčića 'Petrica Kerempuh' koje je doživjelo deset izdanja. Godine 1849. Platzer je prvi u Hrvatskoj utemeljio litografiju.

25.6.1776. Dva mjeseca poslije strahovitog požara u kojem je izgorjelo dvije trećine kuća u gradu i koji je promijenio tijek razvoja Varaždina kao dotadašnjeg glavnog hrvatskog grada, Varaždince je zadesila nova nevolja. Strahovito nevrijeme s olujnim vjetrovima i tučom rušilo je obnovljene zidove i krovove, dimnjake, čupalo drveće, uništilo usjeve i vrtove, a bilo je i smrtno stradalih.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video