Vijesti / Društvo

PASJE VRUĆINE

I NJIMA JE VRUĆE Pripazite na svoje ljubimce za vrijeme ljetne žege: 'U automobilu ih ne ostavljajte ni minute, ugrožavate im život!'

I NJIMA JE VRUĆE Pripazite na svoje ljubimce za vrijeme ljetne žege: 'U automobilu ih ne ostavljajte ni minute, ugrožavate im život!'
Ilustracija

- Izbjegavajte vrućine kad putujete s ljubimcem na more. Za životinje su ovo vremenske neprilike jer im je uistinu vruće

Visoke temperature proteklih tjedana ne podnose teško samo ljudi, već i životinje. Od Gordane Lacko iz Udruge Spas doznali smo kako psima olakšati život ljetnih mjeseci.

- Najvažnije da psu bude dostupna pitka voda, a po mogućnosti i hlad. Životinji nekoliko puta na dan treba mijenjati vodu, pogotovo onima koji su na dvorištu i nemaju pristup u kuću - kazala je uvodno.

Osim navedenog, potrebno je pripaziti na vrijeme hranjenja - ili u ranojutarnjim satima ili u kasnijim večernjim.

- Popodnevni sati su loš odabir, hrana može užegnuti i brzo se pokvariti.

Osim toga, nije dobro psa šetati u bilo koje doba dana.

- Baš neki dan sam vidjela gospodina na biciklu u podne, a kraj njega je trčao pas. To nikako nije dobro. Asfalt je u to doba jako vruć, znate i sami da ako čovjek stane na vreli beton bos osjeti toplinu, a tako je i životinji - prepričala je Lacko, dodavši da je u šetnju s ljubimcima najbolje ići do 10 ujutro ili poslije 17 sati.

- Šetnje kroz dan nisu dobre i mi u skloništu smo ih izbacili za vrijeme ljeta. Prevruće je i opasno, naročito za starije pse jer mogu doživjeti toplotni udar.

Što se pak tiče ostavljanja životinje u automobilu za vrijeme vrućina, Lacko odgovara:

- Niti par minuta! U kratkom roku u automobilu postane jako vruće, čak i ako je vozilo u hladu. Psa radije ostavite kod kuće, u autu je životno ugrožen!

Ako pak putujute na more s ljubimcem, neka automobil bude klimatiziran, dodaje.

- Izbjegavajte vrućine kad putujete s ljubimcem na more. Za životinje su ovo vremenske neprilike jer im je uistinu vruće, stoga apeliram na vlasnike da budu odgovorni.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video