Vijesti / Društvo

ZANIMLJIVA POSJETA

Varaždinsku županiju posjetila delegacija stalnog odbora Narodnog kongresa Grada Hangzhou iz provincije Zheijang

Varaždinsku županiju posjetila delegacija stalnog odbora Narodnog kongresa Grada Hangzhou iz provincije Zheijang
Varaždinska županija

Župan Radimir Čačić upoznao je goste s funkcioniranjem regionalne samouprave u Hrvatskoj.

Varaždinsku županiju posjetila je delegacija Stalnog odbora Narodnog kongresa Grada Hangzhou iz provincije Zheijang (Narodna Republika Kina). U Županijskoj palači primio ih je te im dobrodošlicu zaželio župan Radimir Čačić sa suradnicima, savjetnicom Natalijom Martinčević, pročelnicom Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana Ivanom Golubić Horvat, pomoćnicom pročelnika za gospodarstvo, financije i europske poslove Larisom Križan Breljak te direktorom Turističke zajednice Varaždinske županije Miranom Bojanićem Morandinijem.

Kinesku delegaciju predvodio je Zhang Yichao, zamjenik glavnog tajnika Stalnog odbora, ujedno i direktor radnog odbora za kadrovske predstavke.

Župan Radimir Čačić upoznao je goste s funkcioniranjem regionalne samouprave u Hrvatskoj.

- Delegacija Grada Hangzhou koji inače ima preko osam milijuna stanovnika posjetila je našu Županiju te su se tom prilikom upoznali  sa sustavom regionalne samouprave u Hrvatskoj. Odabrali su Varaždinsku županiju kao jednu od županija koja je najuspješnija po transparentnosti budžeta, te županija koja je najkonkurentnija u svom izvozu,  a prvi smo i po povlačenju europskih sredstava. Posebno ih je zanimao odnos zakonodavne i izvršne vlasti, na koji način to funkcionira u Hrvatskoj. Htjeli su dobiti izravne informacije. Znamo da je bitna razlika u načinu funkcioniranja u državnoj i lokalnoj, odnosno županijskoj  razini. I to smo im objasnili. Na lokalnoj razini se vlast bira na razini osobe odnosno direktno, a na državnoj indirektno, odnosno biraju se članovi Sabora koji izglasavaju Vladu. Razlike su u ovlastima te u autoritetu - rekao je župan Čačić.

Zhang Yichao zahvalio se županu na prijemu te je naznačio kako su sustavi samouprave vrlo slični.

- Narodni kongres je predstavničko tijelo kao i županijska skupština, sva vlast pripada narodu. Naš župan je isto tako izabrani predstavnik svih građana. Došli smo upoznati jednu hrvatsku županiju i način funkcioniranja županijske uprave te smo željeli upoznati mehanizme regionalne samouprave u smislu odnosa predstavničkog tijela, Županijske skupštine Varaždinske županije, i uprave, kao potpornog tijela koje pomažu u njezinu funkcioniranju. Zahvalni smo domaćinima na gostoprimstvu i odgovorima koje smo dobili - rekao je Zhang Yichao te iskazao oduševljenje Županijskom palačom u kojoj se, kako je rekao očituje bogata povijest.

ccb5b7c0963c3b0d092527e8d85ffe0e.jpg?v=2

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video