Biergarten 2

IZVJEŠTAJ S PIVSKOG FESTIVALA Razgovarali smo s glavnim akterima Biergartena 2 i isprobali što se nudi drugog ‘craft’ vikenda

Na red je došao drugi dio Biergarten 2 pivskog festivala. Varaždinsko Šetalište Vatroslava Jagića rijetko je kada življe i veselije, a mi smo obišli neke od punktova i razgovarali s glavnim akterima, pivovarima, kuharima, organizatorima...

U petak 14. lipnja, započeo je drugi vikend na Biergartenu
2, varaždinskom pivskom festivalu koji je prije tjedan dana
napunio Šetalište Vatroslava Jagića.

>> Počeo drugi vikend Biergartena 2 s vrhunskim craft pivama

Posjetitelji su danima čekali ‘craftere’ da dođu sa svojim
šankovima i raznim vrstama mnogima najdražeg pića, a mi smo se
našli na samom početku. Drvene kućice u parku tek su otvorile
svoja vrata, a mi smo bili spremni za razgovor – ponajprije s
glavnim i odgovornim, jednim od organizatora – Domagojem
Marićem
.

Doznali smo da ovaj vikend možemo uživati u
pićima sljedećih pivovara: Crafter’s, Kahli Beer,
Mlinarica, Pulfer, Varaždinska pivovara, Križevačka pivovara,
Homebrew, Pivionica i Lepi dečki na svojim su mjestima i spremni
su točiti preko šezdesetak vrsta pive.

– To je brojka pivovara oko koje se želimo vrtjeti. Već se ove
godine povećao prostor i kućice, stavili smo i street bar Gin, za
hranu tu je KRTof Dog, a htjeli bi zadržati tu brojku, maksimalno
imati do 15 kućica – rekao nam je Marić.

Kakvi su odjeci festival od prvog vikenda?

– Prvi vikend pokazao je da industrija ima za ponuditi zanimljive
pive, a ne samo lagere. Ljudi su željni novih okusa i baš zato
mislimo da će ‘craft’ vikend biti još posjećeniji – kazao je.

S obzirom na velik broj ljudi koji dolazi i zadržava se na
Biergartenu, uopće se ne sumnja u treće izdanje.

– Naravno, nastavljamo i sljedeće godine s dodatnim iznenađenjima
i novostima. Ali o njima nećemo još sada – dodao je uz smiješak
Domagoj Marić.

Trebao nam je predah. Iako smo se nalazili u parku, bilo je
vruće, a pive su nam zamirisale više od nedjeljnog ručka. Postaja
je bila prva domaća pivovara Kahli Beer iz Kučan Marofa i dobro
poznati Rikardo Kahlina.

– Počeli smo s radom 1995. godine, a ovo nam je prvi put na
Biergartenu. Nudimo svijetli lager, Pale Ale i Brown Ale te pivu
s koprivom. Nju inače radimo za Renesansni festival u Koprivnici
– govori nam Kahlina, a mi već razmišljamo o koprivi. Ali onoj
netom spomenutoj, tekućoj.

– Na koprivničkom festivalu rasprodali smo tu pivu u dan i pol,
iako smo predvidjeli tu količinu za tri dana. Za Varaždin smo se
ove godine dobro spremili – rekao nam je Riki te dodao da se uz
‘koprivu’ nude svijetli lager te brown i pale ale u proizvodnji
Kahli beera.

Put nas je odveo nekoliko kućica ili metara dalje, što vam je već
draže kada se računaju koraci na pivskom festivalu.

Varaždinska pivovara?

– Polako se predstavljamo. Bilo smo na Beerfestu u Zagrebu, zatim
u Čakovcu, prošle godine u Zadru, Poreču i Daruvaru. Dobro
smo prihvaćeni. Posebno ‘crno’ i lager. Našli smo svoju nišu u
lagerima, okrećemo se češkoj priči, drugačiji je način
proizvodnje i dosta edukacije ulažemo u pivo koje proizvodimo –
govori na Ronald Mašić iz Varaždinske pivovare
koja je utemeljena 2017. godine, a od 2018. su aktivni.

Ove godine trebala bi se otvoriti njihova pivovara u Varaždinu.

– U ponudi na Biergartenu mogu se naći svijetli i tamni lager te
Indian Pale Ale, napravili smo svoju vrstu IPA-e, nije toliko
gorka, a gledali smo da se može popiti barem tri-četiri čaše –
objašnjava nam Mašić dok za šank pristižu posjetitelji.

Za glazbeni dio još je bilo poprilično rano, ali u Šetalištu
Vatroslava Jagića već je bio Robert Magić iz
Show Concepta, organizacije koja je jedan od organizatora
Biergartena. U petak je bio Edin Medin & Dinko, a danas (u
subotu) slijedi…

One Dread, odličan reggae bend iz Zagreba. Tri
cure sviraju reggae hitove, a u nedjelju bi ponovo trebao biti
Fankotoner. Koncept je urbana glazba od početka. Imali smo Marka
Osmanovića i Dinka iz Cote G4 koji su oduševili ljude, a u petak
su bili Pulp Fictions. Također, druge godine pojačavamo i s nekim
headlinerima, zvučnijim imenima – istaknuo je Magić.

Nakon pivsko-glazbenih razgovora, na pameti nam je bila
gastronomija. Uputili smo se do KRTof Doga, street fooda koji je
nezaobilazno mjesto na Biergartenu. Kasniji popodnevni sat
dopustio nam je razgovor s ljudima koji slažu delicije s mesom.
Mladen Cuklin, Vlatka Stipan i
Matija Stipan rade gotovo neprestano jer gužve
pred kućicom KRTof Doga su konstantne.

– Hormon sreće je naprodavaniji sendvič, Pikantno prase, KRTof
Dog… sve dobro ide – govori Cuklin.

– Petak je bio jako dobar, subota je bila ‘Isuse bože’, hvala
svima koji su došli. Imamo dosta starih gostiju koji nam dolaze –
ističe dojmove prošlog vikenda te dodaje:

– S kvalitetom se ne zezamo, sve je friško, peciva, sir. Sve se
priprema dan-dva ranije i pazimo da ljudi uživaju u friškim
namirnicama – zaključuje Cuklin te se vraća na posao. Ljudi su
nakon pive ogladnjeli, a nakon KRTof Doga će ponovo ožednjeti. I
tako u krug na varaždinskom Biergartenu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije