Na red je došao drugi dio Biergarten 2 pivskog festivala. Varaždinsko Šetalište Vatroslava Jagića rijetko je kada življe i veselije, a mi smo obišli neke od punktova i razgovarali s glavnim akterima, pivovarima, kuharima, organizatorima...
U petak 14. lipnja, započeo je drugi vikend na Biergartenu
2, varaždinskom pivskom festivalu koji je prije tjedan dana
napunio Šetalište Vatroslava Jagića.
Posjetitelji su danima čekali ‘craftere’ da dođu sa svojim
šankovima i raznim vrstama mnogima najdražeg pića, a mi smo se
našli na samom početku. Drvene kućice u parku tek su otvorile
svoja vrata, a mi smo bili spremni za razgovor – ponajprije s
glavnim i odgovornim, jednim od organizatora – Domagojem
Marićem.
Doznali smo da ovaj vikend možemo uživati u
pićima sljedećih pivovara: Crafter’s, Kahli Beer,
Mlinarica, Pulfer, Varaždinska pivovara, Križevačka pivovara,
Homebrew, Pivionica i Lepi dečki na svojim su mjestima i spremni
su točiti preko šezdesetak vrsta pive.
– To je brojka pivovara oko koje se želimo vrtjeti. Već se ove
godine povećao prostor i kućice, stavili smo i street bar Gin, za
hranu tu je KRTof Dog, a htjeli bi zadržati tu brojku, maksimalno
imati do 15 kućica – rekao nam je Marić.
Kakvi su odjeci festival od prvog vikenda?
– Prvi vikend pokazao je da industrija ima za ponuditi zanimljive
pive, a ne samo lagere. Ljudi su željni novih okusa i baš zato
mislimo da će ‘craft’ vikend biti još posjećeniji – kazao je.
S obzirom na velik broj ljudi koji dolazi i zadržava se na
Biergartenu, uopće se ne sumnja u treće izdanje.
– Naravno, nastavljamo i sljedeće godine s dodatnim iznenađenjima
i novostima. Ali o njima nećemo još sada – dodao je uz smiješak
Domagoj Marić.
Trebao nam je predah. Iako smo se nalazili u parku, bilo je
vruće, a pive su nam zamirisale više od nedjeljnog ručka. Postaja
je bila prva domaća pivovara Kahli Beer iz Kučan Marofa i dobro
poznati Rikardo Kahlina.
– Počeli smo s radom 1995. godine, a ovo nam je prvi put na
Biergartenu. Nudimo svijetli lager, Pale Ale i Brown Ale te pivu
s koprivom. Nju inače radimo za Renesansni festival u Koprivnici
– govori nam Kahlina, a mi već razmišljamo o koprivi. Ali onoj
netom spomenutoj, tekućoj.
– Na koprivničkom festivalu rasprodali smo tu pivu u dan i pol,
iako smo predvidjeli tu količinu za tri dana. Za Varaždin smo se
ove godine dobro spremili – rekao nam je Riki te dodao da se uz
‘koprivu’ nude svijetli lager te brown i pale ale u proizvodnji
Kahli beera.
Put nas je odveo nekoliko kućica ili metara dalje, što vam je već
draže kada se računaju koraci na pivskom festivalu.
Varaždinska pivovara?
– Polako se predstavljamo. Bilo smo na Beerfestu u Zagrebu, zatim
u Čakovcu, prošle godine u Zadru, Poreču i Daruvaru. Dobro
smo prihvaćeni. Posebno ‘crno’ i lager. Našli smo svoju nišu u
lagerima, okrećemo se češkoj priči, drugačiji je način
proizvodnje i dosta edukacije ulažemo u pivo koje proizvodimo –
govori na Ronald Mašić iz Varaždinske pivovare
koja je utemeljena 2017. godine, a od 2018. su aktivni.
Ove godine trebala bi se otvoriti njihova pivovara u Varaždinu.
– U ponudi na Biergartenu mogu se naći svijetli i tamni lager te
Indian Pale Ale, napravili smo svoju vrstu IPA-e, nije toliko
gorka, a gledali smo da se može popiti barem tri-četiri čaše –
objašnjava nam Mašić dok za šank pristižu posjetitelji.
Za glazbeni dio još je bilo poprilično rano, ali u Šetalištu
Vatroslava Jagića već je bio Robert Magić iz
Show Concepta, organizacije koja je jedan od organizatora
Biergartena. U petak je bio Edin Medin & Dinko, a danas (u
subotu) slijedi…
– One Dread, odličan reggae bend iz Zagreba. Tri
cure sviraju reggae hitove, a u nedjelju bi ponovo trebao biti
Fankotoner. Koncept je urbana glazba od početka. Imali smo Marka
Osmanovića i Dinka iz Cote G4 koji su oduševili ljude, a u petak
su bili Pulp Fictions. Također, druge godine pojačavamo i s nekim
headlinerima, zvučnijim imenima – istaknuo je Magić.
Nakon pivsko-glazbenih razgovora, na pameti nam je bila
gastronomija. Uputili smo se do KRTof Doga, street fooda koji je
nezaobilazno mjesto na Biergartenu. Kasniji popodnevni sat
dopustio nam je razgovor s ljudima koji slažu delicije s mesom.
Mladen Cuklin, Vlatka Stipan i
Matija Stipan rade gotovo neprestano jer gužve
pred kućicom KRTof Doga su konstantne.
– Hormon sreće je naprodavaniji sendvič, Pikantno prase, KRTof
Dog… sve dobro ide – govori Cuklin.
– Petak je bio jako dobar, subota je bila ‘Isuse bože’, hvala
svima koji su došli. Imamo dosta starih gostiju koji nam dolaze –
ističe dojmove prošlog vikenda te dodaje:
– S kvalitetom se ne zezamo, sve je friško, peciva, sir. Sve se
priprema dan-dva ranije i pazimo da ljudi uživaju u friškim
namirnicama – zaključuje Cuklin te se vraća na posao. Ljudi su
nakon pive ogladnjeli, a nakon KRTof Doga će ponovo ožednjeti. I
tako u krug na varaždinskom Biergartenu.