Vijesti / Društvo

'POTENCIJALI MLADIH U VARAŽDINU'

ISTRAŽIVANJE POKAZALO Gotovo polovica ispitanih mladih smatra da su za uspjeh u Varaždinu važne obiteljske 'veze' i poznanstva

ISTRAŽIVANJE POKAZALO Gotovo polovica ispitanih mladih smatra da su za uspjeh u Varaždinu važne obiteljske 'veze' i poznanstva
Marko Jurinec/PIXSELL

U istraživanju je sudjelovalo više od 1.600 mladih, njih 803 ispunilo je cijelu anketu. Najveći broj sudionika u istraživanju pripada kategoriji od 14 do 18 godina...

U Centru za mlade Varaždin u srijedu, 12. lipnja, predstavljeni su rezultati istraživanja 'Potencijali mladih u gradu Varaždinu', koje su zajednički proveli Grad Varaždin i inicijativa Varaždin za Europsku prijestolnicu mladih 2022 u sklopu europskog projekta 'Baraka za dijalog'.

O rezultatima istraživanja govorili su varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica, privremena pročelnica Upravnog odjela za socijalnu skrb, mjesnu samoupravu i civilno društvo Grada Varaždina Mirna Kezele, mag. psihologije Monika Melnjak i koordinator kandidature Varaždin za Europsku prijestolnicu mladih 2022. Nino Preložnjak.

- U istraživanju je sudjelovalo više od 1.600 mladih do 33 godine, a njih 803 ispunilo je cijelu anketu. Najveći broj sudionika u istraživanju pripada kategoriji adolescenata od 14 do 18 godina (50%) i mladih do 23 godine (27%) - istaknula je uvodno Monika Melnjak.

U anketi je sudjelovalo 68 posto osoba ženskog spola, 31 posto osoba muškog spola i jedan posto transrodnih osoba.

- Oko 87 posto ispitanika izjašnjava se heteroseksualnim osobama, dok se njih 9 posto izjašnjava homoseksualnim i biseksualnim osobama. Uglavnom žive s obitelji, a prihod po osobi unutar obitelji uglavnom iznosi od 2 do 4.000 kuna. Oko 22% ispitanika smatra se ateistima/agnosticima, a 17% bilježi da pripadaju alternativnoj društvenoj skupini (punk, rock, metal) - kazala je Melnjak.

Mladima važni prijatelji i dobar materijalni položaj

Mlada osoba u Varaždinu, istaknuto je prilikom izlaganja, veći dio vremena provodi slušajući glazbu, družeći se s prijateljima i obitelji, izlazi u kafiće, obavlja kućanske i obiteljske poslove te se posvećuje osobnom razvoju.

- Od iznimne im je važnosti biti okružen dobrim prijateljima, važno im je pružanje mogućnosti da se mogu baviti čime žele, ali i dobar materijalni položaj.

Na pitanje što bi vladajuća većina trebala učiniti da veći broj mladih nastavi školovanje u Varaždinu nakon srednje škole, oko 37 posto smatra da treba osmisliti programe u suradnji s fakultetima koji bi najboljim studentima po završetku studija osigurali pripravništvo ili posao u struci.

- Ukupno 32 posto ispitanika smatra da vladajuća većina treba osigurati besplatno više ili visoko obrazovanje za sve, dok oko 34 posto ispitanika smatra da treba osigurati osnivanje dodatnih viših škola i fakulteta.

Oko 69 posto ispitanika smatra da su za ostanak u Varaždinu, odnosno preseljenje ili povratak u Varaždin važna dobra financijska primanja, oko 68 posto smatra da su za to važni stabilan i stalan posao, a 65 posto njih ističe da je to posao u kojem mogu napredovati.

Oko 61 posto ispitanika smatra da je ostanak, preseljenje ili povratak u Varaždin potrebno riješiti stambeno pitanje (npr. subvencionirano podstanarstvo, vlastita nekretnina, stanovi za mlade) - rekla je Monika Melnjak.

Nedostaju prostori na otvorenom 

Nadalje, prema mišljenju ispitanika, najvažniji problemi mladih u Varaždinu su nedostatak životne perspektive (neizvjesna mogućnost zapošljavanja, posjedovanja nekretnine, osnivanje obitelji i sl.), važnost 'poznanstva i veza', a ne sposobnost i stručnost, te nedostatak interesa za društvena i politička zbivanja što rezultira niskom uključenošću mladih u kreiranje politika za mlade.

- Za rješavanje problema mladih u gradu najodgovornijim smatraju lokalnu vlast (40 posto), same mlade (17 posto) i roditelje (15 posto). Ipak, ispitanici iz vlastitog iskustva zaključuju da su za uspjeh u Varaždinu važni osobna snalažljivost i upornost (67 posto), profesionalna odgovornost i zalaganje na poslu (50 posto) i osobne ili obiteljske 'veze' i poznanstva (49 posto).

Čak 49 posto mladih koji su ispunjavali anketu nikad nisu čuli za Centar za mlade, a informacije o događajima i novostima o Varaždinu mladi najviše saznaju preko društvenih mreža, pokazalo je istraživanje.

- Smatraju da bi u Centru za mlade trebao postojati program radionica usvajanja životnih vještina, zatim nuditi usluge informiranja u području obrazovanja, zapošljavanja, mobilnosti, te različita savjetovališta za mlade (mentalno zdravlje, profesionalna orijentacija, suzbijanje ovisnosti među mladima i dr.).

Generalno, sudionici smatraju da u gradu najviše nedostaje prostora na otvorenom (23 posto), prostora u kojima bi se mogli kreativno izražavati (20 posto) te klubova (19 posto).

- U istom pitanju mnogo njih dodatno bilježi kako smatra da nedostaje klubova, ali s glazbom koja nije 'narodna'. Istraživanje je pokazalo da su mladi jako fokusirani na osobni rast i razvoj, što je i nas iznenadilo. Mladi bi se voljeli razvijati na psihološki način, više se družiti, a manjim dijelom je istaknuta zabava - kazala je zaključno Monika Melnjak.

Osobni rast i razvoj

Sandra Malenica, zamjenica varaždinskog gradonačelnika, istaknula je važnost provedenog istraživanja.

- Istraživanje je vrlo važno, naročito jer iduće godine objavljujemo strategiju za mlade. Problema ima, no utješno je da mlade ne zanima ono što opća javnost misli, a to su koncerti i zabava, već ih zanima vlastiti rast i razvoj, davanje prilika i stvaranje okvira.

U pripremi su, dodaje Malenica, vrlo važni projekti koji će poboljšati život mladih.

- Imat ćemo konačno normalnu i dostojanstvenu studentsku čitaonicu u sklopu nove knjižnice, kino Dom prenamjenjujemo za razvoj kreativnih industrija i Centar za mlade koji je općepopulacijski centar. Dobro je da mladi odlaze, da vide druge zemlje i kulture, ali i da se vraćaju. Moramo prestati razmišljati u okviru naših mentalnih i administrativnih granica, već se kao grad moramo pozicionirati na karti Europe i svijeta. Upravo je naša kandidatura za Europsku prijestolnicu mladih idealna za to - smatra.

Osim istraživanja u Varaždinu, slično je provedeno na razini Hrvatske, a mladi ovdje ne razlikuju se previše od ostalih.

- Mladi u Varaždinu, sudeći po rezultatim ovog, ali i drugih istraživanja, nisu previše drugačiji od mladih u ostatku Hrvatske, ali i Europi - kazao je Nino Preložnjakkoordinator kandidature Varaždin za Europsku prijestolnicu mladih 2022. 

Ipak postoje neke različitosti u smislu potreba.

- Na razini Europe prioriteti idu u smjeru borbe protiv klimatskih promjena, mobilnost, dok kod nas na razini zemlje usmjereni primarnim potrebama kao što je siguran posao i stambeno pitanje - rekao je.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!