Vijesti / Društvo

POVIJESNI ŠTIKLECI

NA DANAŠNJI DAN 1898. godine u Ludbregu je utemeljeno 'Koturaško društvo' koje je okupilo mlade bicikliste

NA DANAŠNJI DAN 1898. godine u Ludbregu je utemeljeno 'Koturaško društvo' koje je okupilo mlade bicikliste
Varaždinski.hr/Victoria Solovieva

Četiri godine ranije, 1894. godine u Varaždinu je osnovan prvi 'Varaždinski klub biciklista'.

12.6.1898. U Ludbregu je utemeljeno 'Koturaško društvo' koje je okupilo mlade bicikliste. Četiri godine ranije, 1894. godine u Varaždinu je osnovan prvi 'Varaždinski klub biciklista'.

12.6.1894. Između 'Varaždinske industrijalne zadruge' i Poglavarstva slobodnog i kraljevskog grada Varaždina sklopljen je ugovor o uvođenju električne rasvjete u gradu. Zadruga je od grada Varaždina dobila koncesiju na 50 godina za elektrifikaciju ulica, trgova, javnih mjesta, izgradnju pogona. Prema ugovoru grad je trebao dobiti 280 polunoćnih i 100 cjelonoćnih svjetiljki koje će gorjeti 1000 sati godišnje. Varaždinska industrijalna zadruga osnovala je 1894. godine 'Prvo hrvatsko varaždinsko dioničarsko društvo za električnu rasvjetu' koje je sagradilo električnu centralu i grad je dobio struju u prosincu 1895. godine.

12.6.1904. U nazočnosti oko 150 sokolaša iz Zagreba, Karlovca, Vukovara i slovenskih gradova u Varaždinu je priređena velika svečanost blagoslova zastave varaždinskog 'Hrvatskog sokola'. 

12.6.1705. U Remetincu kraj Novog Marofa rođen je Mauricije Bednjak, profesor teologije i filozofije na franjevačkim učilištima. Predavao je u školama  u Varaždinu, Čakovcu, Virovitici, Remetincu a u Pečuhu bio je jedan od prvih profesora nakon što je dopušteno da pečujska samostanska škola  radi prema programu teoloških fakulteta. Mauricije Bednjak umro je u rodnom Remetincu 1752. godine.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!