Vijesti / Društvo

Transparentnost gradova

Bjelovar postaje najtransparentniji grad u Hrvatskoj. Hoće li njegov primjer slijediti i Varaždin?

Bjelovar postaje najtransparentniji grad u Hrvatskoj. Hoće li njegov primjer slijediti i Varaždin?
Davor Javorovic/Pixsell/Grad Varaždin

Prije više od mjesec dana Gradu Varaždinu poslali smo upit vezan uz ovu temu. Odgovora nema. Odgovorili su nam tek Novi Marof i Ivanec.

Bjelovar od ponedjeljka, 20. svibnja, postaje najtransparentniji grad u Hrvatskoj.

Nakon što je u protekla tri mjeseca omogućio građanima puni uvid u proračun i sve njegove stavke – što u većini gradova ne vide ni gradski vijećnici – gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak (HSLS) realizirat će i svoje najvažnije obećanje – otvorit će sve gradske financije i proračunske transakcije i tako Grad Bjelovar etablira i kao prvi potpuno transparentan grad u zemlji, piše gradonačelnik.hr.

Gradu Varaždinu smo 5. ožujka ove godine poslali upit vezan uz transparentnost i trošenje gradskog novca, budući da je tada Bjelovar već imao aplikaciju kojom dozvoljava građanima uvid u proračun, način na koji se on puni i troši te kako se financiraju deficiti te ostale informacije.

Napomenimo kako Grad Varaždin već ima 'Proračun u malom', sažetak koji građanima pruža informacije i provodi savjetovanja sukladno zakonu.

Pitali smo ih postoji li šansa za otvaranje proračuna građanima Grada Varaždina po uzoru na već spomenuti Bjelovar koji je tako postao potpuno otvoren prema građanima, ali ujedno stavio na uvid gradske financije cijeloj javnosti.

Upit smo ponovili i 7. ožujka, ali do danas odgovor iz Grada nismo dobili.

U međuvremenu, upit smo poslali i ostalim gradovima u Varaždinskoj županiji, a odgovore smo dobili samo iz Ivanca i Novog Marofa.

Odgovor iz Novog Marofa je sljedeći:

- U izradi je tzv. 'Proračun u malom' - sažetak Proračuna kojeg ćemo u narednim danima objaviti na službenim internet stranicama Grada kako bismo građanima omogućili uvid u transparentnost proračunskog procesa uz dostupne i razumljive informacije o prihodima i rashodima, predviđenim aktivnostima i projektima koji se financiraju iz Proračuna – napisali su iz Grada Novog Marofa.

Odgovor iz Grada Ivanca, točnije gradonačelnika Milorada Batinića nešto je opsežniji i prenosimo ga u cijelosti.

- Transparentnost proračuna složena je tematika koja je nadugačko i naširoko definirana (i) Zakonom o pravu na pristup informacijama i drugim zakonima, a čiji zahtjevi, obveze i opseg daleko premašuje mogućnosti aplikacije koju spominjete. Naravno da u tom kontekstu pozdravljamo svaki moderan iskorak, međutim, smatramo da ovaj alat omogućuje uvid samo u vrlo mali dio puno sveobuhvatnije građe o transparentnosti i ni izbliza ne daje uvid u cjelinu stvari. Po pitanju transparentnosti Grad Ivanec odlučio se za drukčiji pristup – započeli su iz Grada Ivanca.

- 1. već godinama na vlastitim web i FB stranicama objavljuje Proračun u malom (ili Proračun za građane) kojim im na jednostavan način daje uvid u način trošenja proračunskih sredstava; također, Proračun u malom ujedno se, uvijek u siječnju tekuće godine, objavljuje u gradskom glasilu Ivanečke novine koje putem vlastite distributerske mreže dolaze na ruke svakog domaćinstva na administrativnom gradskom području (novine se ne dijele po trgovačkim i sličnim objektima)

- 2. Grad na svojim web stranicama ima objavljen proračun do 3. razine te programe rada svih upravnih odjela do 5. razine

- 3. nadalje, sve informacije iz djelokruga rada gradonačelnika, gradskih službi i Gradskog vijeća dnevno se objavljuju na gradskom webu kao i u Ivanečkim novinama

- 4. po pitanju SVIH odluka od interesa za građane koje donosi Gradsko vijeće, Grad obavezno provodi javno savjetovanje (rubrika na web stranici: Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću) pa je tako lani proveo 40 savjetovanja

- 5. po zadnjem provedenom ocjenjivanju od strane GONG-a, Grad Ivanec po transparentnosti proračuna bio je među prvih 10 JLS-ova u Hrvatskoj i prvi na području Varaždinske županije

- 6. Institut za javne financije, koji svake godine ocjenjuje proračunsku transparentnost JLS-ova, tri godine za redom (2017., 2016., 2015. – a sada očekujemo i objavu rezultata za 2018. godinu) je Grad Ivanec svrstao u skupinu najtransparentnijih u Hrvatskoj i među gradove odlikaše, koji su objavili sve ključne dokumente temeljem kojih analizira i ocjenjuje transparentnost svih županija, gradova i općina u RH

- Sve navedeno tek je dio daleko šire 'priče' o transparentnosti za koju sami smatramo, a o tome imamo i potvrdu od strane neovisnih institucija, da Grad Ivanec u njoj prednjači na nacionalnoj razini – odgovorio je Milorad Batinić.

Nastavno na Grad Bjelovar, od ponedjeljka se lansira aplikacija preko koje će građani u realnom vremenu moći pratiti na što se točno troši i na što se trošilo počevši od 1. siječnja 2018. godine, a gradonačelnik Hrebak pozvao je i ostale gradonačelnike da građanima omoguće uvid u gradske financije, istaknuto je na gradonačelnik.hr.

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video