Vijesti / Društvo

VODOSTAJ RIJEKA

VODE PRIJETE Lepoglava se priprema za poplave, Bednja kod Tuhovca viša od četiri metra

VODE PRIJETE Lepoglava se priprema za poplave, Bednja kod Tuhovca viša od četiri metra
Marko Jurinec/Pixsell; Facebook Hrvoje Kovač

Bednja najveći porast ima u Tuhovcu. Prema podacima Hrvatskih voda, raste 13 centimetara na sat, a trenutno je vodostaj 415 centimetara...

Obilna kiša koja je započela jučer predvečer i nastavila kroz cijeli ponedjeljak znatno je doprinijela porastu vodostaja rijeka na području Varaždinske županije.

Iako su prema podacima Hrvatskih voda redovne mjere proglašene tek kod Bednje u Lepoglavi, značajan porast vodostaja zamjetan je i na drugim mjestima, a uzme li se u obzir prognoza koja najavljuje kišu i u danima koji nam slijede (prema Državnom hidrometeorološkom zavodu kiša bi trebala prestati tek u četvrtak navečer) brojna će mjesta ponovo voditi borbu s poplavama, a vatrogasci će imati pune ruke posla.

U Lepoglavi su pripreme za obranu od poplava već započele.

- Razina Bednje raste, a potoci bujičari gotovo su pred izlijevanjem. Jedan dio se 'odštopao', ali bojazan od izlijevanja sve je veća. Prema podacima vodostaja Hrvatskih voda, ulazimo u stanje redovnih mjera zaštite od poplave pa se tako na kritične lokacije koje znamo iz prethodnih poplava dostavljaju vreće s pijeskom, ponegdje se digao mali nasip zbog preusmjeravanja vode, a ekipe su nam spremne za dugi dan i još dužu noć - napisao je na svojem Facebook profilu lepoglavski dogradonačelnik Hrvoje Kovač.

2d3604a1fd6743d1f36629124feda9b2.jpg?v=2

Prema podacima Hrvatskih voda, Bednja je u Lepoglavi u 16 sati i 45 minuta dosegla 318 centimetara, dok je u ponoć bila tek na 43 centimetra. Dobra vijest svakako je da je rast vodostaja previđen za oko centimetar po satu.

Bednja u Tuhovcu

Mnogo ozbiljnije raste Bednja kod Tuhovca. Tamo je trenutno porast vodostaja 13 centimetara na sat (zabilježeno u 18 sati), a vodostaj rijeke je premašio četiri metra, iznosi 415 centimetra.

To je još uvijek normalno stanje, prema mjerilima Hrvatskih voda, no prema zabilježenom rastu, Bednja će kod Tuhovca uskoro doseći razinu koja zahtjeva pripremno stanje.

8b04f9d5315f82394ecf35b3a9469215.jpg?v=2

U Železnici je vodostaj Bednje 228 centimetara i više ne raste, dok je kod Ludbrega 184 centimetra s tendencijom rasta od šest centimetara na sat.

Rijeka Plitvica u Krkancu je u 18 sati dosegla 177 centimetra, a dodatno raste četiri centimetra na sat. Kod Vidovićevog mlina u Gornjem Kućanu dosegla je 144 centimetra s porastom od 12 centimetara na sat.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!