Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR

NA DANAŠNJI DAN 1776. godine kmet Jakov Verček izazvao požar koji se proširio na cijeli Varaždin

NA DANAŠNJI DAN 1776. godine kmet Jakov Verček izazvao požar koji se proširio na cijeli Varaždin
Varaždinski.hr; selo.hr

Četiri dana plamtjele su kuće, vatra je uništavala sve pred sobom, a Varaždinci su bježali u okolna polja da spase život.

25.4.1776. Oko 13 sati u Ulici Dugi konec, današnjoj Zagrebačkoj, izbio je požar koji je uslijed jakog vjetra proširio na cijeli Varaždin. Četiri dana plamtjele su kuće, vatra je uništavala sve pred sobom, a Varaždinci su bježali u okolna polja da spase život. Od 614 kuća potpuno je uništeno njih 316, teško oštećeno 18 kuća. Požar, najveći u povijesti grada, promijenio je razvoj Varaždina. Hrvatsko kraljevsko vijeće, tadašnja vlada, preselila je u Zagreb i Varaždin je prestao biti glavni grad Hrvatske. Požar je izazvao gradski kmet rodom iz Sračinca, Jakov Verček, pušeći u blizini sijena. Kažnjen je batinjanjem na Glavnom trgu pred Vijećnicom.

25.4.1701. U južnom predgrađu Varaždina, izvan zidina, položen je temeljni kamen Kapucinske crkve. Prvi kamen 'za crkvu kapucina, Male braće svetog Franje' - kako piše na temeljcu, postavio je zagrebački biskup Stjepan Selišćević. Gradnja crkve dovršena je 1705. godine.

25.4.1667. Umro je prabilježnik Hrvatskog kraljevstva Ivan Zakmardy Dijankovečki. Obavljao je mnogo poslova, bio je odvjetnik zagrebačke biskupije, bilježnik varaždinske županije, nuncij Hrvatskog sabora u Ugarskom saboru, vrhovni poreznik, podžupan varaždinske županije, kraljevski namjesnik u sudskim poslovima. U Varaždinu, gdje je dugo godina živio, Zakmardy je utemeljio sjemenište, kojemu je oporučno ostavio dio svog bogatstva od kojeg je sagrađena Zakmardyjeva palača.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video