Vijesti / Društvo

PROGNOZA

POGORŠANJE VREMENA U Hrvatsku stiže 'blatna kiša'

POGORŠANJE VREMENA U Hrvatsku stiže 'blatna kiša'
Ilustracija

Kiša koja ostavlja najčešće smeđe ili žućkaste tragove na površini ili izloženim objektima naziva se blatna kiša, a poznata je i kao žuta kiša...

Na blagdanski Uskrsni ponedjeljak diljem će Hrvatske i okolice biti više oblaka nego tijekom Uskrsa, pri čemu će biti i vjetrovitije.

U utorak će u Hrvatskoj i okolici biti još oblačnije i vjetrovitije nego u ponedjeljak te gotovo posvuda uz barem malo kiše. Ponegdje je moguća i 'blatna' kiša, ili 'prljava', u kojoj će biti pustinjskog pijeska. Temperatura zraka u većini će se krajeva sniziti pa će poslijepodne u mnogim mjestima unutrašnjosti vjerojatno biti najhladnije u posljednjem travanjskom desetodnevlju.

Od srijede ponovno toplije, uz više sunčana vremena, ali i dalje uz povremenu mjestimičnu kišu, te manje vjetrovito nego u utorak. Također DHMZ javlja da će u utorak biti pretežno oblačno mjestimice s kišom te vjetrovito i danju malo svježije.

Od srijede sunčanije no ne i posve stabilno, pa u poslijepodnevnim satima, uglavnom na kopnu, uz jači razvoj oblaka može pasti malo kiše ili kratkotrajni pljusak. Vjetar će malo oslabjeti, a temperatura zraka u porastu.

Što je blatna kiša?

Kiša koja ostavlja najčešće smeđe ili žućkaste tragove na površini ili izloženim objektima naziva se blatna kiša, a poznata je i kao žuta kiša, krvava kiša i obojena kiša, piše DHMZ. Blatna kiša povremeno se može zamijetiti i na području Hrvatske, češće na Jadranu i u područjima uz Jadran nego u kontinentalnom dijelu zemlje. Blatna kiša nastaje samo u određenim sinoptičkim situacijama.

Na području Hrvatske nastaje kada je nad našim predjelima ili malo južnije u prizemnom sloju atmosferski sustav koji sadrži dosta vlage, ciklonalno polje ili i izraženi frontalni sustav, a u višim slojevima atmosfere (od 5.000 m i više) je izraženo jugozapadno ili južno strujanje.

U takvim situacijama čestice pijeska iz sjeverne Afrike, odnosno područja Sahare dospijevaju u više slojeve atmosfere te ulaze u oblačne sustave, pa kiša koja pada iz njih u sebi sadrži saharski pijesak te je stoga obojena. Treba napomenuti da kiša može dodatno biti onečišćena drugim česticama u atmosferi, npr. peludi.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video