Vijesti / Društvo

PODUZETNIK I HUMANITARAC

IVICA BAKSA 'Zahvaljujući roditeljima naučio sam da je najveća vrijednost pomagati drugima'

IVICA BAKSA 'Zahvaljujući roditeljima naučio sam da je najveća vrijednost pomagati drugima'
Privatna arhiva

Ivica Baksa ima veliko srce za one koji nemaju. Odlučio je pomoći sestrama Majhen u obnovi kuće, a već godinama od svakog računa u Interkastu izdvajaju kunu za one kojima je potrebna pomoć

Gradeći unatrag nekoliko godina reputaciju uspješnog poduzetnika, 36-godišnji Ivica Baksa iz Belice još od prvih poslovnih koraka nastoji pokazati da i u svijetu biznisa, unatoč nesmiljenoj konkurenciji i borbi na tržištu, može biti itekako mnogo ljudske topline i dobrote.

Tako je njegova tvrtka Interkast praktički od samog početka uključena i u humanitarnu akciju „Da kuća postane dom“ čiji je cilj obnova obiteljske kuće sestara Majhen iz Novakovca.

Da li je moguće istovremeno biti poduzetnik i humanitarac?

- Za mene to nikad nije bilo pitanje, niti dilema, odgovara Baksa. –Tu, prije svega, moram zahvaliti svojim roditeljima što su me još u djetinjstvu naučili da je pomaganje drugima najveća vrijednost. Otada je to duboko usađeno u meni te osobno i kroz firmu nastojim pomoći kad god i koliko god je to moguće. U Interkastu već godinama provodimo akciju kuna po računu, u kojoj pred kraj godine zbrojimo sve izdane račune i odgovarajući iznos doniramo udruzi za koju procijenimo da joj je najpotrebnije.Tako smo prošle godine donirali oko 16 tisuća kuna udruzi Campanula, iako ja to smatram darom naših kupaca, jer bez njih tako nešto ne bi bilo moguće. Ove smo godine povećali iznos na dvije kune po računu, pa očekujem da ćemo oko Božića jednoj od udruga moći donirati barem dvostruko više nego lani.

Pomažemo i izravnim donacijama, često i pojedincima kojima je to potrebno, a nama se ukaže mogućnost da uskočimo financijski ili građevinskim materijalom. Najviše me raduje kad možemo pomoći djeci, pa smo nedavno, s velikim veseljem, nabavili majice za mališane iz OŠ Pribislavec koji su išli na ekskurziju. 

Kako ste stupili u kontakt sa sestrama Majhen? 

- Nas, kao i mnoge druge donatore, je kontaktirao Jan Kerekeš čije je ime i angažman otvorilo mnoga vrata. Svakako treba spomenuti i Udrugu udomitelja za djecu i mlade Zipka koja je dala veliki doprinos organizaciji akcije. Radi se o četiri sestre koje su ostale bez odgovarajuće roditeljske skrbi i proteklih pet godina žive u udomiteljskim obiteljima, a cilj je da se adaptira njihova obiteljska kuća u Novakovcu koja je, trenutno, u takvom stanju da se u njoj ne može živjeti.

Mi smo izrazili spremnost pomoći svim potrebnim materijalom, pa ćemo u prvoj fazi osigurati sve što je potrebno za unutarnje uređenje kuće, a u slijedećoj fasadu i ostale materijale nužne za kompletnu adaptaciju. Vjerujem da će obnova završiti do kraja godine i da će sestre Majhen imati lijepi dom kakav i zavrjeđuju.

U svemu tome veliku zahvalnost dugujem i našem strateškom partneru, tvrtki Maxima boje i fasade, koji nas prati u svim humanitarnim akcijama, pa tako i ovoj. Jednako tako ništa od ovog ne bi bilo moguće bez naših djelatnika i kupaca, a na podršci u svim akcijama koje se provode zahvaljujem Boški, Siniši i svim ostalim prijateljima i obitelji. Nadam se da će moj sin Ivano, oji je moja najveća radost i ponos, nastaviti tim putem.Relativno ste mlad, no iza Vas je dosta poduzetničkog staža?

- Pola u šali, pola u zbilji uvijek kažem kako je moja poduzetnička karijera započela s 12 godina. Moj djed je imao štand na Zelenoj tržnici u Zagrebu, gdje smo, kao i svi pravi Beličanci, prodavali krumpir, ali i druge poljoprivredne kulture. Tamo sam pomagao uvijek kad je to bilo moguće, posebno u vrijeme školskih praznika. Nakon završenog školovanja u TIOŠ-u i na Visokoj poslovnoj školi u Varaždinu radio sam u četiri tvrtke, na različitim poslovima, pa sam tako stekao bogato iskustvo.

Sve to dovelo je do pokretanja moje prve vlastite tvrtke Inter grupa IBK 2013.godine. Bili smo specijalizirani za internetske portale i pokrenuli stranice djelatnik.com i iznajmi.hr. Već i njihova imena govore što im je bila temeljna djelatnost, kroz koju smo se postepeno okretali ovome čime se danas bavimo. Budući da je na nacionalnom tržištu bilo većih i jačih igrača, portali su postepeno pali u drugi plan i u listopadu 2014.godine pokrenuo sam Interkast.Čime se bavite i kakvi su Vam planovi?

- Bavimo se prodajom kompletnog građevinskog materijala i u ponudi imamo više od 6 tisuća artikala za sve što vam treba od temelja do krova, a u kratkom roku ćemo nabaviti i ono čega eventualno nema. Imamo i svoje četiri ekipe za građevinske radove, posebno za izradu fasada i suhu gradnju. Uz to, u suradnji s partnerskom firmom, nudimo i nisko energetske montažne kuće. Počeli smo raditi u vrijeme najveće gospodarske krize i to mi je bio najbolji pokazatelj možemo li opstati na tržištu.

Kad smo izdržali poslovanje u takvim uvjetima, prebrodili krizu, sve kasnije mnogo je lakše i vjerujem da nadalje možemo samo rasti. Sada smo u pregovorima s austrijskim partnerom za dopunu našeg asortimana ponudom kakva se ovdje zasada ne može naći, a uz prodajni prostor u Pribislavcu planiramo otvaranje još jedne veće trgovine za šire područje. Unatoč nepovoljnoj situaciji na tržištu rada, cilj nam je oformiti još četiri vlastite građevinske ekipe.Nije lako doći do kvalitetnih ljudi, ali vjerujem da ćemo ih pronaći, jer su se, posebno u posljednje dvije godine, primanja i ovdje značajno popravila. Jako me veseli i ponosan sam što smo u okviru našeg poslovnog sustava u ovih nekoliko godina ostvarili rast prosječnih primanja u našoj firmi za 120 posto.

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video