Vijesti / Društvo

Vž kalendar

NA DANAŠNJI DAN 1848. godine u Varaždinu su izašle prve novine pod nazivom 'Lucifer'

NA DANAŠNJI DAN 1848. godine u Varaždinu su izašle prve novine pod nazivom 'Lucifer'
Varaždinski.hr/Ilustracija

Varaždinski ljekarnik i veliki hrvatski rodoljub Teodor Fodor izdao je prvi broj političkog lista 'Lucifer' pisanog na njemačkom jeziku.

22. 4. 1862. U plemićkom ladanjskom dvorcu Pahinsko kraj Ivanca rodio se Nikola Faler, skladatelj, dirigent. Pučku školu završio je s osobnim učiteljem, a gimnaziju u Varaždinu učeći i glazbu kod Ricarda Hansmanna. Studirao je pravo i glazbu u Zagrebu, Beču, Parizu i Londonu. Bio je dirigent i ravnatelj zagrebačke opere, radio je u Splitu i Osijeku. Autor je četrdesetak skladbi. Umro je u Zagrebu 1938.godine.

22. 4. 1848. Varaždinsko novinarstvo ima dugu tradiciju. U proteklih 155 godina izlazilo je više od trideset gradskih novina, tridesetak humorističnih izdanja, brojni tvornički listovi. Prve novine u Varaždinu izašle su 22. travnja 1848. godine u Placervoj tiskari. Varaždinski ljekarnik i veliki hrvatski rodoljub Teodor Fodor izdao je prvi broj političkog lista 'Lucifer' pisanog na njemačkom jeziku. U podnaslovu lista stajalo je 'Necenzurirani list za politiku, literaturu, humor i karikaturu'. Nakon što je bečka vlada donijela odluku o uvođenju cenzure, 'Lucifer' je često zabranjivan i plijenjen pa je 1849. godine prestao izlaziti. Prve novine na hrvatskom jeziku počele su izlaziti u Varaždinu 1867. godine.

22. 4.1921. Rođen je u Bileći Vinko Golob, sportaš, reprezentativac. Gimnaziju je maturirao u Varaždinu i već kao 17-godišnji gimnazijalac zaigrao je za prvu momčad varaždinske 'Slavije' koja se takmičila u Prvoj ligi. Karijeru je nastavio u Zagrebu gdje je igrao za 'Konkordiju' a od 1946. godine u dresu 'Dinama' u dva prvenstva postigao je 38 pogodaka. Za državnu reprezentaciju odigrao je devet utakmica. Bio je među prvih hrvatskim profesionalnim nogometašima koji su igrali u inozemnim klubovima, u praškom 'Bohemiasu', talijanskoj 'Veneciji', francuskom 'Tuluzu' i karijeru je okončao u švicarskom 'Luganu'. Vinko Golob umro je 5. rujna 1995. godine.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video