Vijesti / Društvo

ZA PALČIĆE

UDRUŽILE SNAGE Nataša Gidija i Željka Hojsak pokrenule su hvalevrijedan projekt 'čudesnih' hobotnica koje pomažu prijevremeno rođenoj djeci

UDRUŽILE SNAGE Nataša Gidija i Željka Hojsak pokrenule su hvalevrijedan projekt 'čudesnih' hobotnica koje pomažu prijevremeno rođenoj djeci
Facebook CRO hobice

- Te, 2013. godine, jedna je mama u Danskoj, sjedeći kraj inkubatora svoje prerano rođene bebe, isheklala hobotnicu i dala joj je. Primijetila je kako se beba umirila...

Svake se godine u bolnicama diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, dolazi do prijevremenih porođaja, a ta djeca, koja se nazivaju i Palčićima, prve dane života provedu u inkubatoru. Kako bi im se olakšali i u nekoj mjeri uljepšali ti dani, u Danskoj je još 2013. godine pokrenut projekt 'heklanih hobotnica', koji se najprije proširio tom zemljom, a kasnije i u drugim državama.

- Te, 2013. godine, jedna je mama u Danskoj, sjedeći kraj inkubatora svoje prerano rođene bebe, isheklala hobotnicu i dala joj je. Primijetila je kako se beba umirila, a kasnije su ispitivanja pokazala da se bebe, držeći krak hobotnice, umire, a smiri im se i disanje jer ih krak podsjeća na pupčanu vrpcu - prepričala je uvodno Nataša Gidija, koja je zajedno s Varaždinkom Željkom Hojsak zaslužna za upoznavanje hrvatske javnosti s ovim čudesnim hobotnicama.

Za početak akcije u Hrvatskoj, 'kriv' je, nastavlja Nataša, prvenstveno Facebook, koji ih je ujedinio.

- I ranije sam heklala, tako da sam bila članica grupe Hobotnice čudesnice u Srbiji. Tamo sa naišla na Željku Hojsak iz Varaždina, koja je bila voljna da probamo s istim projektom u Hrvatskoj. Moja kćer Martina Radović osnovala je grupu CRO hobice za Palčiće (hobotnice za prerano rođenu djecu) i tako je sve počelo - kazala je.

Poučena nekim greškama u Srbiji, odlučila je, kaže, pisati Ministarstvu zdravstva u kolovozu 2017. godine.

- Imale smo grupu, Željka je prilagodila upute za rad našem podneblju i uključivale su se žene koje su voljne heklati, no od Ministarstva nije bilo nikakvog odgovora. U rujnu te godine nam se javila prva bolnica, ona u Vinkovcima, nakon čega smo saznale da je Ministarstvo proslijedilo moj mail svim neonatološkim odjelima u Hrvatskoj, što znači da je projekt bio odobren.

Trenutno su 24 bolnice u Hrvatskoj prijatelji hobotnica, kaže Nataša.

- Sve bolnice u Zagrebu - KBC Sestre milosrdnice, KB Merkur, Petrova, KBC Rebro, Dječja bolnica Klaićeva, KB Sveti duh, zatim bolnice u Bjelovaru, Sisku, Kninu, Koprivnici, Čakovcu, Vinkovcima, Osijeku, Virovitici, Zaboku, KBC Rijeka, Dječja bolnica Kantrida, Požega, Slavonski Brod, Split, Varaždin, Karlovac, Zadar te bolnica u Mostaru (na njihovo traženje).

Dodajmo da su Karlovac, Varaždin i Zadar načelno prihvatili hobice. Naime, Varaždin ih i koristi, ali nemamo službeni dopis ili mail o prihvaćanju i korištenju CRO hobica u navedenim bolnicama. Neke od bolnica opskrbljujemo hobotnicama mjesečno, a neke su uzele samo jednom. Uz hobotnice počele smo heklati i kapice na traženje bolnica - pojašnjava Nataša.

2ebad6e454874dab0ed367f4704afcb1.jpg?v=2

Potrebno je istaknuti da izrada hobotnica zahtijeva posebnu proceduru te se pritom moraju poštivati određeni standardi.

- Hobotnice se izrađuju od sto posto pamučnog konca određene debljine te se pune antialergijskim punjenjem. Da bi hobotnice došle do beba treba ih izraditi po određenim uputama, proći provjeru, pranje i sušenje, a bolnice ih samo moraju sterilizirati. Izrada jedne hobotnice traje otprilike četiri sata konstantnog heklanja. Upute su napisane u Facebook grupi CRO hobice za Palčiće i treba ih se strogo pridržavati. Bitna je veličina, tj. visina i opseg glave hobotnice, a najbitnije je da krak hobotnice ne bude duži od 21 centimetar kad se rastegne.

ca3590120378253b6c75febe7450e743.jpg?v=2

Trenutno Facebook grupa broji više od 4.500 članova koji žele pomoći na bilo koji način, a heklačica ima stotinjak.

- Neki članovi heklaju konstantno, a neki povremeno. Sve hobotnice se šalju Željki Hojsak u Varaždin na provjeru, a ako prođu kontrolu (ne smije biti rupica i poštuju se mjere) šalju se bolnicama koje su prijatelji CRO hobica - ističe Nataša Gidija, dodavši da su povratne informacije od strane bolnica, ali i roditelja odlične.

- Roditelji nam šalju slike, a bolnice novim traženjem hobotnica dokazuju da im stvarno koriste. CRO hobotnice žele mnogi roditelji za bebe koje nisu prijevremeno rođene i veću djecu.

S ovim hvalevrijednim projektom ne planiraju prestati, već upravo suprotno.

- Želimo da se projektu pridruže sve bolnice koje imaju Odjel neonatologije. Bolnice dobivaju hobotnice besplatno i svaka beba nosi svoju hobotnicu doma. Većina bolnica na moru se još nije odazvala, ali nadamo se da hoće.

Svi koji žele pomoći mogu se javiti u Facebook inbox Nataša Gidija, Martina Radović ili Željka Hojsak i pridružiti se u grupi, poziva Nataša.

- Sve radimo financirajući se same, nismo udruga. Pomognu i ljudi pojedinačno, bilo financijski, bilo u materijalu, ali sve je to malo u odnosu na cijene konca. Hrvatska pošta nas je 2018. godine sponzorirala poštanskim markama te nam time omogućila uštedu prilikom slanja materijala i hobotnica, ali i toga više nema i ne znamo hoće li nas i dalje sponzorirati. Bilo kako bilo, ne odustajemo, a u grupu su svi dobrodošli! - zaključila je Nataša.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!