Vijesti / Društvo

INTERAKTIVNA KARTA

POBAČAJ Trudnoću možete prekinuti i u varaždinskoj bolnici - evo po kojoj cijeni

POBAČAJ Trudnoću možete prekinuti i u varaždinskoj bolnici - evo po kojoj cijeni
Screenshot, Ilustracija

Na karti je mapirana dostupnost ove medicinske usluge za svaku od 21 hrvatske županije...

Programiraj za Hrvatsku, odnosno Code for Croatia, inicijativa koja udružuje građane, dizajnere, developere i mlade poduzetnike prema istraživanju reporterke RTL televizije Danke Derifaj za emisiju 'Potraga' i slobodne novinarke Mašenjke Bačić, izradila je interaktivnu kartu dostupnosti medicinske usluge prekida trudnoće u Hrvatskoj.

Od 27 javnih bolnica koje imaju ovlaštenje za obavljanje postupka prekida trudnoće na zahtjev pacijentice, novinarke su skupile podatke o ukupnom broju specijalista ginekologije i koliko ih ima priziv savjesti.

Tako je na karti mapirana dostupnost ove medicinske usluge za svaku od 21 hrvatske županije. Prema tome stoji da u Varaždinskoj bolnici postoji 9 specijalista, dva se pozivaju na priziv savjesti, a cijena pobačaja je oko 2.000 kuna.

Podaci su povezani sa statistikama iz ljetopisa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o broju medicinski induciranih prekida trudnoće po županijama u 2017. godini, a navedene su i okvirne cijene ove medicinske usluge, jer cijenu svaka bolnica kreira autonomno, a niti jedna nema objavljenu cijenu u svojim cjenicima na web stranicama.

Prema objavljenim podacima, cijene pobačaja se kreću oko 2500 kuna. Najjeftiniji pobačaj obavlja se u Bjelovaru za 1870 kuna, najskuplji u Dubrovniku za 3000 kuna.

Cilj im je, kažu, povećati interaktivnost gradova, potaknuti bolji odaziv gradova i kreirati smislenu promjenu kroz tehnologiju, stoji na njihovim stranicama. 

Sve podatke možete pronaći OVDJE!

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!