Vijesti / Društvo

ZAVRŠNA KONFERENCIJA

Izaslanstvo Grada Varaždina sudjeluje na konferenciji međunarodnog projekta 'Social Green' u Portugalu

Izaslanstvo Grada Varaždina sudjeluje na konferenciji međunarodnog projekta 'Social Green' u Portugalu
Grad Varaždin

Tijekom boravka u Portugalu gradonačelnik Čehok će posjetiti i Guimaraes.

U Portugalu se održava završna konferencija međunarodnog projekta Social Green u okviru programa Interreg Europe na kojoj sudjeluje izaslanstvo Grada Varaždina predvođeno gradonačelnikom dr. Ivanom Čehokom.

Stručnjaci iz nekoliko europskih zemalja raspravlja o glavnoj temi konferencije Regionalne politike za ozelenjavanje socijalnog stambenog sektora - izazovi poslije 2020 ( Carbon Neutral Social Housing Seminar: Challenges Post2020 ).

U sklopu posjete Portugalu, gradonačelnik Grada Varaždina dr. Ivan Čehok se u Lisabonu susreo također s Nj.E. Ivicom Maričićem, izvanrednim i opunomoćenim veleposlanikom Republike Hrvatske u Portugalu.

Razgovarali su, između ostalog, o mogućnostima uspostavljanja intenzivnije gospodarske suradnje.

Pri tom, zaključili su, valja bolje iskoristiti prijateljske veze između Varaždina i partnerskog grada Guimaraesa.

S portugalske strane već je u nekoliko navrata iskazan interes za suradnju koja je stagnirala posljednjih godina.

Gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok poručio je veleposlaniku kako će obnoviti  tu suradnju posebno zbog izuzetne povijesne i ekonomske sličnosti dva grada.

Primjerice, Guimaraes i Varaždin u povijesti su bili glavni gradovi svojih država, snažna su kulturna središta, a imali su razvijenu tekstilnu industriju koju sada nastoje modernizirati ili je transformirati u neke druge grane ekonomije.

- S partnerima iz Portugala razmijenit ćemo također iskustva u povlačenju sredstava iz eurofondova jer i oni imaju odlične rezultate u tome. Portugal je u samom vrhu liste zemalja koje su povukle najviše novaca iz eurofondova - naglasio je Čehok uz napomenu da od hrvatskih gradova samo Varaždin i Benkovac imaju partnere u Portugalu.

Tijekom boravka u Portugalu, uz sudjelovanje na konferenciji u Portu gdje se očekuje usvajanje akcijskih planova za implementaciju 'zelene socijalne izgradnje', gradonačelnik Čehok će posjetiti Guimaraes.

Regionalni akcijski plan za ozelenjavanje socijalnog stambenog sektora pripremila je Regionalna energetska agencija Sjever.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video