Vijesti / Društvo

'MIRIS' PLAŽE

Aquacity se priprema za sezonu, no kako riješiti probleme s pročistačem? Evo što kažu u Varkomu...

Aquacity se priprema za sezonu, no kako riješiti probleme s pročistačem? Evo što kažu u Varkomu...
Goran Štimec, Varkom

'Obična' gradska kanalizacija ne stvara problem, smrad nastaje prilikom periodičnih izljeva najvećih onečišćivača, peradarske i mljekarske industrije. One će uskoro morati predobraditi te vode.

S dolaskom proljeća počeli su radovi na uređenju obale i okoliša na Aquacityju, omiljenom ljetnom kupalištu stanovnika ovoga kraja. Prema riječima gradonačelnika Ivana Čehoka, Grad je od države dobio pola milijuna kuna, a još milijun izdvojit će iz proračuna.

Vezana vijest:

Aquacity DELA SE LJETO ISPRED NAS Aquacity se uređuje, a na Dravi se ipak neće graditi još jedan bazen. No zato će se urediti šetnica kroz šumu

No ono što mnoge najviše muči je pitanje mirisa, bolje rečeno - smrada, koji s vremena na vrijeme dopire iz obližnjeg pročistača otpadnih voda. 

Sasvim je izvjesno da neku veću i cjelovitiju turističku priču o Aquacityju nije moguće razvijati dokle god postoji taj problem. A on postoji godinama.

Stvari bi se trebale riješiti tek nakon izgradnje novog pročistača, pored postojećeg.

Kako nam je rekao direktor Varkoma Željko Bunić, taj projekt dio je velikog projekta aglomeracije, a rok za njegovu realizaciju je kraj 2023. godine.

Projekt je s oko 95% sredstava financiran sredstvima Europske unije, Hrvatskih voda te Ministarstva zaštite okoliša, dok ostatak financiraju jedinice lokalne samouprave.

- Javnu nabavu smo proveli, sad čekamo rješenje DKOM-a vezano uz žalbu jednog od ponuđača. Procijenjena vrijednost nabave je bila 162 milijuna kuna, a najpovoljnija ponuda otprilike je tog iznosa - kaže direktor.

Oni koji često borave na prostoru Motičnjaka i Aquacityja svjesni su da se smrad s pročistača pojavljuje periodično, nije prisutan cijelo vrijeme. 

- To je posljedica periodičnih izljeva najvećih onečišćivača, a to su peradarska i mljekarska industrija. Kad je u klaonici intenzivno klanje, nažalost najčešće ljeti, onda se od tamo ispušta organska tvar koja u pročistač dolazi u prevelikoj koncentraciji - ističe  Bunić i pojašnjava kako 'obična' građanska kanalizacija nikad ne bi stvarala probleme, jer je daleko manje koncentracije organske tvari. 

- Smrad djelomično dolazi od kompostane, u kojoj se obrađuje mulj, no plan je da se do konca godine kompostana dogradi na način da se otvoreni sustav kompostiranja zatvori te ugradi filterska oprema - dodaje.

U ovome trenutku, a prije izgradnje novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, jedino hipotetsko rješenje, kaže direktor Varkoma, bi bilo da veliki onečišćivači u svoj poslovni proces ugrade i predtretman otpadnih voda. 

Upravo takav sustav najavljen je za projekt nove valionice koju bi Koka trebala graditi na mjestu postojeće, u blizini Aquacityja, preko puta aerodroma. No isto to bi sva takva industrija trebala napraviti za sve svoje otpadne vode.

Vezana vijest:

valionicakoka1991601 Koka gradi novu valionicu: 'Nema šanse da se otpadne vode ispuštaju bez obrade'

- Kad se u kanalizaciju ispušta predtretirana voda, ona se bitno lakše obradi u uređaju za pročišćavanje. Kad se izradi novi pročistač, industrije više ne bi smjele ispuštati otpadnu vodu koja nije predtretirana.

Naime, sukladno pravilima europskih fondova, doznajemo, Varkom mora opravdati dobivena sredstva na način da uređaj radi ispravno odnosno da voda koja se ispušta u otvoreni vodotok, odnosno u Dravu, bude pročišćena po najvišim standardima. 

Ispravnost uređaja garantira izvođač. No isto tako izvođač se može ograditi od neispravnog rada u slučaju da ulazna voda ne zadovoljava ugovorene koncentracije otpadnih voda, objašnjava nam Bunić. 

- Varkom je kvalitetu ulaznih voda dimenzionirao na način da nema ulaza otpadnih voda bez predtretmana industrije. Drugim riječima, da bi se novac mogao opravdati, Varkom će u slučaju da veliki zagađivači ne budu poštovali kvalitetu svojih otpadnih voda, njih morati isključiti iz sustava kanalizacije i pročišćavanja. I to svi dobro znaju - kaže Bunić i dodaje:

- Kad Europa da novac, ti njima moraš dokazivati najmanje pet godina kako sustav funkcionira, inače se dobiveni novac mora vratiti. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video