Vijesti / Društvo

POVIJESNI ŠTIKLECI

NA DANAŠNJI DAN 1933. godine u Ivancu je rođen pjesnik i novinar Franjo Hrg

NA DANAŠNJI DAN 1933. godine u Ivancu je rođen pjesnik i novinar Franjo Hrg
Varaždinski.hr

Objavio je pet zbirki pjesama i napisao je knjigu 'Ivanečki govor i rječnik'.

21.3.1897. Rodio se Branko Svoboda, novinar, urednik, javni bilježnik. Diplomirao je pravo na zagrebačkom sveučilištu. Dugo godina bio je vlasnik i glavni urednik 'Varaždinskih novosti', urednik godišnjaka Društva hrvatskih Zagoraca 'Zagorskog kolendara' i glavni urednik biblioteke KUD 'Hrvatskih Zagoraca Matija Gubec'. Objavio je brojne publicističke radove, a najznačajnije mu je djelo „Stare vinogradske klijeti i kurije“ u kojima je obradio povijest Varaždina i varaždinskih vinograda. Umro je 1974.godine.

21.3.1848. Na zahtjev uglednih Varaždinaca na čelu s ljekarnikom Teodorom Fodorom i odvjetnikom Antunom Meličevićem, u varaždinskoj gradskoj vijećnici održana je javna sjednica gradskog zastupništva. Uz nazočnost brojnih građana zastupnici su donijeli odluku o javnosti općinskih poslova, ukinuću cenzure i proglasili slobodu tiska. Iz Varaždina je kralju Ferdinandu I. upućen prijedlog o potrebi preuređenja odnosa među pokrajinama i poboljšanju položaja hrvatskog naroda.

21.3.1908. U Varaždinu je rođen Rudolf Kralj, sportaš i trener. Nogomet je igrao u varaždinskom klubu 'Drava', zagrebačkim klubovima HAŠK-u i Prvom hrvatskom građanskom klubu. Bio je trener u Čileu, Boliviji, Argentini, profesor nogometa na Visokoj školi u Buenos Airesu, tajnik Međunarodnog udruženja nogometnih trenera Južne Amerike. Umro je 1997. godine. 

21.3.1933. U Ivancu je rođen Franjo Hrg, ivanečki pjesnik, novinar, vrsni poznavalac ivanečkog govora i hrvatskog književnog jezika, pjesnik i skladatelj. Radio je kao urednik i novinar Radio Ivanca, surađivao u brojnim časopisima i novinama. Objavio je pet zbirki pjesama, napisao je knjigu 'Ivanečki govor i rječnik' ('Ivonjski goavar i riečnik'). Autor je niza skladbi, a također je napisao nekoliko glazbenih udžbenika. Umro je 2011. godine. 

21.3.1893. U Varaždinu je umro Đuro plemeniti Femenić, pravnik, političar. Rođen je 31.ožujka 1825.godine u Visokom kraj Novog Marofa u plemićkoj obitelji Femen - Femenić. Bio je pristaša Ilirskog pokreta, godine 1848. u vojsci bana Josipa Jelačića obnašao je dužnost kapetana i kao časnik sudjelovao u ratu protiv Mađara. Od 1850. bio je  sudac, vijećnik banskog stola i voditelj kraljevskog sudbenog stola u Varaždinu. Za gradonačelnika Varaždina izabran je 1885. godine, a  1889.godine postao je varaždinski zastupnik u Hrvatskom saboru. Kao gradonačelnik Đuro plemeniti Femenić svake je godine predvodio varaždinske procesije na Mariju Bistricu, godine 1890. u procesiji je bilo čak 1200 hodočasnika koji su prikupili  novac za veliki sedam metara velik hrastov križ s Isusovim kipom koji je postavljen kao središnji križ na gradskom groblju.

21.3.1924. Umro je u brčkom svećenik i pjesnik Izidor Poljak. Rodio se u selu bednji kod Ivanca, bogosloviju je završio u Sarajevu. Objavljene su mu zbirke: 'Pjesme' i 'Sa Bijelog brda'.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video