Vijesti / Društvo

Domaćini su mu FOI i TICM

PROFESOR Tung-Cheng Lin iz Tajvana u Međimurju i Varaždinu uči o digitalnoj transformaciji

PROFESOR Tung-Cheng Lin iz Tajvana u Međimurju i Varaždinu uči o digitalnoj transformaciji
TICM

Bogati Tajvan aktivno uči od drugih, pa tako i od Međimurja i Varaždina

Digitrans projekt kojega u Hrvatskoj provode Fakultet organizacije i informatike Varaždin (FOI) i Tehnološko-inovacijski centar Međimurje (TICM) zajedno s partnerima iz sedam europskih zemlja iz dunavske regije odjeknuo je i u dalekom Tajvanu. Aktivnosti koje se provode u sklopu ovog projekta zainteresirale su profesora dr. sc. Tung-Cheng Lina iz Odjela za informacijski menadžment Nacionalnog sveučilišta zdravstvenih znanosti iz Taipeija do te mjere da je organizirao službeni višemjesečni posjet sjeverozapadnoj Hrvatskoj kako bi se bolje upoznao s projektom i njegovim rezultatima. Domaćini su mu FOI i TICM.

Prof. Lin se u svojem znanstvenom radu bavi prvenstveno istraživanjem računalnih mreža i poslovnih informacijskih sustava te je iz tog područja objavio niz znanstvenih radova, od kojih se većina odnosi na primjenu i korištenje informacijskih sustava i mobilnih tehnologija u zdravstvenoj industriji.U posljednje vrijeme sve se više bavi područjem digitalne transformacije sustava u javnom i privatnom sektoru s posebnim fokusom na zdravstveni sektor. Zbog toga je i odlučio doputovati u Hrvatsku i pobliže se upoznati s projektom Digitrans i metodologijom koja je razvijena u okviru projekta pri čemu su mu FOI i TICM domaćini.

Bogati Tajvan aktivno uči od drugih

Tajvan je jedno od najuspješnijih svjetskih gospodarstava, čiju okosnicu čine mala i srednja poduzeća. Glavna područja na koja je Tajvan usmjeren su obrazovanje, zdravstvena njega i tehnološki sektor koji je uistinu zadivljujući. Profesor Lin će nam nastojati demonstrirati najbolju praksu i iskustva u provođenju procesa digitalne transformacije u glavnom gradu Taipeiu. S druge strane, FOI i TICM će mu približiti cjelokupnu metodologiju projekta i ostvarene rezultate, kako bi se ostvario maksimalan sinergijski učinak.Tajvanska poduzeća vrlo brzo su shvatila važnost procesa digitalne transformacije cjelokupnog poslovanja. Izvrstan primjer za to je Mercedes-Benz Financial Services Taiwan koji kroz svoj program talenata, CAReer, traži osobe kvalificirane za digitalnu transformaciju, s namjerom da se postignu čim dugoročniji i održiviji poslovni i društveni efekti.

Strategije u procesu digitalne transformacije Tajvana koje se planiraju implementirati do 2025. godine temelje se na izgradnji infrastrukture za digitalne inovacije, talente i vještine, izgradnji pametnih gradova i transformaciji industrije, uz naročito uvažavanje ljudskih prava u novom digitalnom društvu.Dosadašnji radni dio posjeta obilježili su sastanci s predstavnicima domaćina (TICM i FOI), Metalske jezgre, Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA i Međimurske energetske agencije MENEA, kao i sudjelovanje našeg gosta na različitim radionicama koje TICM organizira.

Kroz posjet koji će trajati sve do lipnja ove godine ostvarit će se temelji za suradnju u područjima povezanima s digitalnom transformacijom, a možda posluži i kao sjeme neke buduće gospodarske suradnje sjevera Hrvatske i Tajvana. U svakom slučaju, suradnja će biti bogato kulturološko i profesionalno iskustvo i za profesora Lina i za domaćine, javljaju iz TICM-a.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video