Vijesti / Društvo

ZANIMLJIV PROGRAM

KROZ POVIJEST Dvodnevnom manifestacijom Speleološka udruga 'Kraševski zviri' obilježila 10 godina rada

KROZ POVIJEST Dvodnevnom manifestacijom Speleološka udruga 'Kraševski zviri' obilježila 10 godina rada
Grad Ivanec

Dopredsjednik Matija Belač nazočne je goste, uzvanike i speleologe proveo kroz povijest udruge te pritom naglasio da je u fokusu njenih članova istraživanje podzemlja Ivančice, Ravne gore i Kalničkog gorja.

U petak i subotu, 15. i 16. ožujka, ivanečka Speleološka udruga Kraševski zviri prigodnim je manifestacijama održanim u Muzeju planinarstva obilježila desetu obljetnicu svoga rada.

Podsjećajući da je udruga osnovana 25. ožujka 2009. godine te da je ona danas aktivna članica Komisije Hrvatskog speleološkog saveza, dopredsjednik Matija Belač nazočne je goste, uzvanike i speleologe proveo kroz povijest udruge te pritom naglasio da je u fokusu njenih članova istraživanje podzemlja Ivančice, Ravne gore i Kalničkog gorja te sudjelovanje u velikim ekspedicijama koje istražuju najdublje jamske sustave Velebita (Lukina jama, Slovačka jama itd.).

Zajedno s članovima HGSS-a, koji su ujedno i članovi SU Kraševski zviri, izveli su i nekoliko vježbi spašavanja iz rudnika.

Također, redovito sudjeluju i provode speleo edukacije, pri čemu su i sami bili domaćini više takvih stručnih skupova.

SU Kraševski zviri dosad je organizirala sedam speleo škola (nova, osma po redu, počinje 28. ožujka i svi zainteresirani pozvani su da se uključe u njen rad) iz kojih je izašlo 67 speleoloških pripravnika, 4 speleologa, dok je Tomica Matišić, jedan od osnivača udruge (uz Marija Musulina i pokojnog Emila Gluhaka) instruktor speleologije.

U nastavku je predsjednica Vinka Dubovečak predstavila izložbu brojnih fotografija koje su, uz vanjske suradnike, u špiljama i jamama šireg ivanečkog kraja i hrvatskog krškog podzemlja snimili članovi udruge M. Musulin, Vanja Lončar, Marko Belač i dr.

V. Dubovečak i Valentina Kraš potom su prezentirale stručno-edukativnu publikaciju 'Rudnik Kraševski zviri'.

Njome su predstavile rezultate dugogodišnjih istraživanja ovog umjetnog speleo objekta te govorile o zanimljivim detaljima vezanim uz njegovu povijest, uz špiljske sedimente (stalaktiti, saljevi, špiljski biseri, kaskade, špiljske zavjese itd.), njegov živi svijet, vodene tokove, mikroklimu itd. Kako bi se zaustavila devastacija od strane raznih posjetitelja, udruga je ulaz u rudnik zaštitila metalnom rešetkom.

Čestitke udruzi uputio je predstavnik Komisije Hrvatskog speleološkog saveza Vlado Božić Boltek.

U ime Grada Ivanca, koji je novčano i logistički pomogao udruzi u održavanju proslave, domaćinima se obratila izaslanica gradonačelnika Marina Držaić, gradska pročelnica, te poručila da je Grad ponosan što ima ovakvu udrugu i mlade, obrazovane ljude koji s velikim entuzijazmom istražuju tajne podzemlja.

Druženje je nastavljeno uz razgledavanja izložbe fotografija i videprezentacijom s motivima iz rada udruge.

U subotu, 16. ožujka, članovi udruge Mislav Habijanec i Valentina Kraš održali su dva tematska predavanja na speleo teme i to o prirodnim i umjetnim speleo objektima šireg ivanečkog područja i o problematici njihove onečišćenosti.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video