Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR

NA DANAŠNJI DAN 1897. godine gradsko zastupništvo Varaždina donijelo je odluku o provedbi nove numeracije kuća

NA DANAŠNJI DAN 1897. godine gradsko zastupništvo Varaždina donijelo je odluku o provedbi nove numeracije kuća
Varaždinski.hr/Gradski muzej Varaždin

Na početku svake ulice od centra prema periferiji na lijevoj strani kuće su dobile neparne, a s desne strane parne brojeve.

20.3.1904. U kazališnoj restauraciji održana je prva glavna skupština Zanatlijskog i pomoćničkog društva Varaždin kojoj je prisustvovalo više od 250 obrtnika i radnika. Novoutemeljeno društvo pomagalo je svojim članovima materijalno, davalo pripomoć kada bi se obrtnici i njihovi pomoćnici našli u teškoćama.

20.3.1890. Na turneju po Europi Ruski mješoviti zbor s 50 pjevača i pjevačica pod ravnanjem Slavjanskog, gostovao je u Varaždinu. Pred punom dvoranom kazališta , pred više od 400 posjetitelja, moskovski umjetnici izveli su koncert ruskih pjesama. 

20.3.1998. U Ivancu je umro Petar Jagetić, majstor umjetničke i reklamno-propagandne fotografije. Rodio se u Ivancu 15. lipnja 1917. godine, nakon školovanja radio je kao fotograf. Za svoje umjetničke fotografije dobio je brojna domaća i međunarodna priznanja, a među njima i  zlatne medalje na sajmovima u Zagrebu i Beogradu. Bio je među prvima u Hrvatskoj koji je za industrijske proizvode snimao reklamne fotografije, radio je za tvornice Badel, Kraš, Ghetaldus, Nartu i druge. Svojim fotografskim aparatom Petar Jagetić bio je kroničar Ivanca, bilježio je događaje, ljude, krajolike, ostavivši za sobom neprocjenjive dokumente o jednom vremenu i ivanečkom kraju.,

20.3.1897. Gradsko zastupništvo Varaždina donijelo je odluku o provedbi nove numeracije kuća. Na početku svake ulice od centra prema periferiji na lijevoj strani kuće su dobile neparne, a s desne strane parne brojeve. Prve kućne brojeve dobile su zgrade u Aninoj ulici.

20.3.1614. Nakon što se početkom 17. stoljeća protestantizam proširio do Međimurja i Varaždina, a protestanti su uspjeli dobiti većinu u varaždinskom gradskom magistratu. Na sjednici Hrvatskog sabora donijet je zaključak da biskup Petar Domitrović povede crkveni postupak protiv svih u Varaždinu koji su zaraženi 'heretičkom opačinom'. Gradski je magistrat smijenjen, a na poziv grofova Drašković u Varaždin tridesetih godina 17. stoljeća dolaze isusovci, koji osnivaju gimnaziju, grade crkvu, samostan.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!