Vijesti / Društvo

POVIJESNI ŠTIKLECI

VŽ KALENDAR 1763. godine po naredbi carice Marije Terezije počele pripreme za osnivanje predionice prirodne svile

VŽ KALENDAR 1763. godine po naredbi carice Marije Terezije počele pripreme za osnivanje predionice prirodne svile
Varaždinski.hr/Wikipedija

Predionica prirodne svile počela je radom 1784. godine u zgradi koja se nalazila na uglu današnje Zagrebačke ulice i Ulice Tina Ujevića.

19.3.1763. Po naredbi kraljice Marije Terezije državni uredi počeli su intenzivne pripreme za osnivanje predionice prirodne svile u Varaždinu. Prema uputama vrhovnog inspektorata svilarstva Karolja Solenđija sađena su stabla dudova, učilo se o uzgoju dudovog svilca, dobivanje svilenih čahura. Varaždin je zaposlio svojeg gradskog inspektora svilarstva Ivana Antuna Fridriha koji je u izvještaju 1770. godine navodi da su u gradu i njegovoj okolici ima ukupno 8455 dudovih stabala, u rasadniku 2000 jednogodišnjih i 4000 dvogodišnjih sadnica duda. Predionica prirodne svile počela je radom 1784. godine u zgradi koja se nalazila na uglu današnje Zagrebačke ulice i Ulice Tina Ujevića, prostoru prodavaonice 'Konzum'. Predionica je imala spremište za čuvanje svilenih čahura, bazene sa vrućom vodom za omekšavanje čahura, sušionicu, prostor za odmotavanje čahura i predenje niti. U zgradi je stanovao inspektor svilarstva pod čijim su nadzorom radile gradske kmetice iz okolnih sela. Zbog niskih nadnica od koje su jedva mogle kupiti hranu, kmetice su 1798. godine prestale dolaziti na posao i to je prvi zabilježeni štrajk u hrvatskim manufakturama. Nadnice su im nakon toga povećane. Od 1798. godine Predionica prirodne svile u Varaždinu postaje vlasništvom županije.

19.3 1917. U Čakovcu je rođen Josip Fuchs, slikar. Pored redovnog činovničkog  posla, bavio se slikarstvom. Godine 1957. bio je jedan od utemeljitelja i dugogodišnji predsjednik Udruženja amatera likovnih umjetnosti sjeverne Hrvatske, današnje Likovne udruge Varaždin. Organizirao je izložbe u Novom Marofu, Vinici, Varaždinskim Toplicama, Ludbregu, sudjelovao je na brojnim kolektivnim izložbama radova likovnih amatera. Za doprinos razvoju likovne umjetnosti dobio je niz priznanja. Josip Fuchs umro je u Varaždinu 2008. godine.

19.3.1997. U Rijeci je umro Vladimir Potočnjak, slikar i kipar  samouk. Rodio se 11. kolovoza 1924. godine u Strugi pokraj Ludbrega. Radio je figuralne kompozicije i dekorativne drvene skulpture, slike su mu bile vezane uz sjećanje na djetinjstvo u Podravini, ratne godine i Istru. Izlagao je na samostalnim i kolektivnim izložbama.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video