Vijesti / Društvo

Na današnji dan

VŽ KALENDAR 1901. godine Varaždinci sami preuredili zgradu u Kukuljevićevoj ulici za sudske potrebe

VŽ KALENDAR 1901. godine Varaždinci sami preuredili zgradu u Kukuljevićevoj ulici za sudske potrebe
Varaždinski.hr, Ilustracija

Poslove adaptacije obavio je graditelj Julije Vilert i ujesen 1901. godine Sudbeni stol i Kotarski sud uselili su se u dvokatnicu u današnjoj Kukuljevićevoj ulici 10.

18.3.2001. Umro je doktor ekonomskih znanosti Stjepan Bratko, redovni profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu. Rođen je 1945. godine u selu Družbincu kraj Varaždina. Od 1972. godine radio je kao komercijalni direktor peradarskog kombinata 'Koka', a od 1977. godine sveučilišni je profesor. Stjepan Bratko obavljao je brojne dužnosti, bio je predsjednik općine Varaždin i potpredsjednik Vlade republike Hrvatske. Objavio je više od 150 znanstvenih i stručnih radova.

18.3.1901. Gradsko je zastupstvo uputilo molbu Hrvatskoj zemaljskoj vladi da sagradi u Varaždinu sudbenu palaču. Vlada je odgovorila kako nema novaca pa su Varaždinci odlučili preurediti veliku dvokatnu zgradu u Dravskoj ulici za sudske potrebe, a u dvorištu urediti zatvor. Poslove adaptacije obavio je graditelj Julije Vilert i ujesen 1901. godine Sudbeni stol i Kotarski sud uselili su se u dvokatnicu u današnjoj Kukuljevićevoj ulici 10.

18.3.1889. U Varaždinu je rođen Nikola Dragarić, slikar. Nakon dva razreda gimnazije završio je knjigoveški zanat, a kasnije u Zagrebu pohađa Školu za umjetnost i umjetnički obrt. Živio je i djelovao u Karlovcu gdje je poslije Drugog svjetskog rata jedan od utemeljitelja Galerije slika i Karlovačkog kazališta u kojem je radio kao scenograf. Slikao je akvarelom, imao desetak samostalnih izložbi i nastupe na kolektivnim izložbama, radio je pedesetak scenografija za kazališne predstave. Nikola Dragarić umro je u Karlovcu 1981. godine.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video