Vijesti / Društvo

FOTO-NOSTALGIJA

VLAKIĆ IZ TRAKOŠĆANSKE 'Tete nas nisu puštale na vlak. A tko je pobjegao, morao je na spavanje s najmlađom grupom'

VLAKIĆ IZ TRAKOŠĆANSKE 'Tete nas nisu puštale na vlak. A tko je pobjegao, morao je na spavanje s najmlađom grupom'
Varaždinski.hr

'Ja sam dijete tog vrtića', 'vežu me divne uspomene za taj vlak 'u četvrtom razredu osnovne škole na tom vlaku slomio lijevu potkoljenicu'... To su samo nekad od sjećanja na ovaj vlakić.

- Dječji vrtić u Trakošćanskoj nije obnavljan četrdesetak godina - izjavio je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok krajem prošle godine, kada je završena energetska obnova tog objekta.

Oni s boljim pamćenjem, ako se vrate tih četrdesetak godina unatrag, mogli bi se prisjetiti i jedne atrakcije koja je krasila dvorište toga vrtića. Bio je to - pravi pravcati vlak.

Kada je točno bio postavljen na tome, teško je precizno odrediti - najvjerojatnije tijekom 70-ih godina, a i djeca koja su odrastala tijekom 80-ih sjećaju se omiljenog vlaka. 

- Ponekad mi se kasnije činilo da sam taj vlak samo umislio, jer koga vraga bi vlak radio u nekom vrtiću - komentirao je jedan naš sugrađanin na društvenim mrežama.

No nije ga umislio. Fotografija je tu, ali i svjedočanstva mnogih danas odraslih ljudi.

- Vežu me divne uspomene za taj vlak - prisjetio se jedan drugi sugrađanin.

- Ja sam dijete tog vrtića. Mislim da sam bila prva ili druga generacija nakon što su ga postavili, tada sam imala dvije godine. Igrala sam se sa svojim klincima u tom vlaku, svega se sjećam, odnosno mogu se sjetiti onih zadnjih predškolskih dana, a to bi onda trebalo biti negde 77. ili 78. godine - piše jedna naša sugrađanka.

Vlak je, čini se, više bio dekoracija nego dio dječjeg igrališta. Sasvim je razumljivo i zašto. Malo je vjerojatno da je imao certifikat da je siguran za dječju igru. Ako je tako nešto u to doba uopće postojalo.

- Kad bi nas tete pustile na igru u dvorište, uvijek bi zabranile penjanje na vlak. No uvijek je postojala ta magična snaga pravog vlaka zbog koje bi se netko oglušio o zabranu. Kazna za predškolce bila je drastična. Odlazak na spavanje s najmlađom grupom. Koja sramota i poniženje. Kasnije sam u četvrtom razredu osnovne škole na tom vlaku slomio lijevu potkoljenicu - još je jedna od uspomena.

S vremenom su lokomotiva i još više vagoni opremljeni starim drvenim klupama (zbog čega su takvi vlakovi nazivani 'Texas Express') postajali sve neprimjereniji za taj prostor.

Naime, vlak je mnogima služio kao javni WC, boravak u njemu postao je nepodnošljiv i počeo je predstavljati opasnost za djecu. Te je stoga uklonjen.

 

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!