Vijesti / Društvo

NA DANAŠNJI DAN

VŽ KALENDAR Prije 157 godina izašao je prvi i zadnji broj 'Podravskog jež'

VŽ KALENDAR Prije 157 godina izašao je prvi i zadnji broj 'Podravskog jež'
Varaždinski.hr

Vlast nije imala smisla za humor kakav je njegovao 'Podravski jež'...

17.3.1913. U Varaždinu je rođen Pavao Stern, farmakolog znanstvenik. Bio je redovni profesor Medicinskog fakulteta u Sarajevu i voditelj farmakološkog instituta, predsjednik Jugoslavenskoga društva fiziologa, dopisni član JAZU (od 1976) i redoviti član ANUBiH. Umro je 1976. godine.

17.3.1900. Odlukom varaždinskog Gradskog poglavarstva premještena je redarska služba, policija i gradska straža iz Vijećnice na glavnom trgu u Ludbrešku ulicu broj 6. U toj zgradi, u današnjoj ulici Petra Krešimira IV., policija je djelovala pedesetak godina.

17.3.1862. U Placerovoj tiskari tiskan je prvi hrvatski humorističko satirički list 'Podravski jež'. Izdavač i odgovorni urednik bio je rodoljub, političar, kulturni djelatnik Dragutin Antolek Orešek. 'Podravski jež' tiskan je u 2000 primjeraka, a za moto je uzeo poslovicu 'Kume uzdaj se u se i u svoje kljuse' koja je ispisana ispod crteža ježa. Bilo je najavljeno da će list izlaziti svakih deset dana, desetog, dvadesetog i tridesetog u mjesecu. Prvi pokusni broj, u kojem je Dragutin Antolek Orešek kritizirao ondašnju austrougarsku vlast i ismijavao je germanizaciju, bio je ujedno i zadnji, vlast je zabranila izlaženje 'Podravskog ježa'.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!