Vijesti / Društvo

UMJETNICI NA PLACU

FOTO Varaždinski umjetnici pokazali da umjetnost može oživjeti i na - placu!

FOTO Varaždinski umjetnici pokazali da umjetnost može oživjeti i na - placu!
Gradska tržnica

Ovo jedinstveno umjetničko druženje bilo je izuzetno iskustvo za posjetitelje tržnice kojima se željelo poručiti da umjetnost nije rezervirana samo za ateljee ili za galerije.

Poznati varaždinski umjetnici Željko Prstec, Branko Bobić, Robert Garafolić, Živko Toplak, Silvija Benković, Radoslav Rajko Novosel i Mladen Rajn jutros su varaždinski plac učinili pravom umjetničkom pozornicom.

Na manifestaciji nazvanoj '7 proljeća za 7 gradskih škola', svatko od njih slikao je po jedno umjetničko djelo, a zadatak im je bio kistom ovjekovječiti proljeće na placu, naravno prema vlastitoj umjetničkoj interpretaciji. Tako su Prstecovi anđeli postali kuhari, a kada anđeli kuhaju – koriste samo sezonske namirnice s varaždinskoga placa. Garafolićevo djelo krasi predivna žena koja dolazi na tržnicu u kupnju, dok je Silvija Benković oslikala pravu cvjetnu proljetnu rapsodiju. Najdugovječniji varaždinski slikar, Branko Bobić držao se svog tradicionalnog motiva varaždinskih pejzaža, dok je Rajn odabrao mrtvu prirodu.

Jedini kipar među današnjom umjetničkom družinom, Radoslav Rajko Novosel, izradio je skulpturu seljaka s pinklecom na ramenu, a Toplak je ostao vjeran svojem akvarelu. Sva će danas nastala umjetnička djela, uskoro krasiti hodnike i predvorja varaždinskih osnovnih škola.

Ovo jedinstveno umjetničko druženje bilo je izuzetno iskustvo za posjetitelje tržnice kojima se željelo poručiti da umjetnost nije rezervirana samo za ateljee ili za galerije. Ona može oživjeti na gradskim trgovima, sajmovima i ulicama, pa i na tržnici, a baš je tako često bilo u prošlosti našeg baroknog grada. Istaknuo je to i gradonačelnik Ivan Čehok.

- Manje je poznato da su u povijesti umjetnici često dolazili na tržnice ili sajmove, tako da spoj placa kao mjesta susreta i druženja Varaždinaca, te umjetnika, je više nego pogođen. Dobra je ideja da naši umjetnici na tržnici u druženju s građanima poklone našim osnovnim školama po jedno umjetničko djelo. Tijekom cijele godine, druge manifestacije koje će tržnica raditi bit će usmjerene i prema našoj osmoj školi, a to je Centar Tomislav Špoljar. Njima se neće dati slika, već novčani prilozi. Zbog toga danas oni nisu bili obuhvaćeni, no cjelogodišnji humanitarni program tržnice bit će posvećen upravo njima - rekao je Čehok.

Direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar naglasio je kako se ovom manifestacijom, između ostalog, umjetnost željela približiti djeci:

- Gradska tržnica želi ovom manifestacijom umjetnost približiti našim sugrađanima, pogotovo našoj djeci koja imaju vrlo malo ili uopće nemaju priliku vidjeti autore umjetničkih djela 'na djelu'. Želja nam je da ih maknemo od kompjutera i mobitela, da malo izađu i dođu na plac, da vide što naši varaždinski umjetnici rade. Ujedno činimo i dobro našim varaždinskim školama, jer svakoj od njih pripast će po jedna danas nastala slika. Želim naglasiti da smo već ranije odlučili nešto posebno učiniti i za Centar Tomislav Špoljar. Njima će biti posvećene sve ovogodišnje humanitarne manifestacije na tržnici, a na kraju godine, u dogovoru s njima, nabavit ćemo im ono što im bude najpotrebnije - rekao je Ciglar.

Ovim događajem, proljeće je na velika vrata ušlo na varaždinski plac. Sa svakim toplijim danom, sve je bogatiji sezonskim namirnicama, domaćom hranom i onime čega ovdje nikada ne nedostaje – zdravom, živom, pozitivnom atmosferom. Nove manifestacije na tržnici slijede uskoro.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video