Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR

NA DANAŠNJI DAN 1569. godine vlastelinstvo Trakošćana došlo je u posjed obitelji Drašković

NA DANAŠNJI DAN 1569. godine vlastelinstvo Trakošćana došlo je u posjed obitelji Drašković
Varaždinski.hr/Miroslava Novak

Današnji izgled dvorca Trakošćan potječe iz obnove sredinom 19. stoljeća.

16.3.1912. Umro je jedan od prvih hrvatskih sportskih trenera, autor knjiga o sportu Ljudevit Sorlini. Rodio se u Varaždinu 1864. godine, poslije završene niže gimnazije odlazi u zagrebačku učiteljsku školu da bi poslije diplome slušao predavanja kod doktora Franje Bučara i postao nastavnik tjelovježbe. Radio je u Varaždinu, Vinkovcima, Petrovaradinu, Osijeku, bio organizator rada sokolskih društava. 

16.3.1922. U Varaždinu se rodio Josip Remenar, autor kratkih filmova 'Stari mačak', 'Kod mosta slobode'. Kao filmski montažer montirao je oko 3000 kratkih i 11 cjelovečernjih filmova.

16.3.1899. Rodio se u Varaždinu zagrebački biskup i dobrotvor Josip Lach. Za biskupa je imenovan 1839. godine, a posvećen je godinu dana kasnije. Bio je profesor na zagrebačkom Bogoslovnom fakultetu. Umro je 1983. godine. 

16.3.1906. U Varaždinu je u 76. godini umro gimnazijski profesor Luka Zima, lingvist, akademik JAZU. Proučavao je narodni jezik i običaje. Kao svestrani jezikoslovac poznavao je sve slavenske jezike, njemački, latinski, grčki. Autor je znanstvenih radova s područja lingvistike.

16.3.1569. Vlastelinstvo Trakošćana došlo je u posjed obitelji Drašković. Prvi vlasnik dvorca bio je grof Juraj Drašković, a vlastelinstvo Trakošćana dobio je u ime banske plaće. Današnji izgled dvorca Trakošćan potječe iz obnove sredinom 19. stoljeća kada je podmaršal Juraj Drašković dao objekt urediti u gotičkom stilu, pregradio rječicu Bednju i stvorio jezero, uredio parkovne površine, puteve,  a u okolici dao posaditi mješavinu crnogorične i bjelogorične šume.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video