Vijesti / Društvo

Prosvjed za klimu

UČENICI ZA SPAS KLIME 'Sustavno uništavamo planet, najveći dokaz su varaždinske bale'

UČENICI ZA SPAS KLIME 'Sustavno uništavamo planet, najveći dokaz su varaždinske bale'
Zvonko Lončar

Nekoliko stotina učenika danas se u 13 sati pojavilo na varaždinskom Korzu kako bi ukazali na problem sve većih klimatskih promjena i onečišćenja Zemlje.

Danas su varaždinski srednjoškolci održali veliki prosvjed za spas klime na Trgu kralja Tomislava. Njih nekoliko stotina okupilo se na Kapucinskom trgu u 12 sati i 30 minuta te krenuli preko Dućanske do varaždinskog Korza.

Vezana vijest:

Prosvjed za klimu ZA SPAS KLIME FOTO/VIDEO I varaždinski srednjoškolci prosvjedovali za spas klime!

Tamo ih je čekala pozornica s koje su učenici i mladi poslali poruku sugrađanima i vladajućima diljem svijeta.

Prvi se mnogobrojnim učenicima, ali i ostalim građanima, obratio Rok Čepin, učenik Druge gimnazije i predsjednik Vijeća učenika osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije.

Spomenuo je da je ožujak mjesec u kojem počinje proljeće, ali da nama toplo proljetno vrijeme traje već mjesec dana.

- Zar stvarno mislite da je to normalno? – pitao je Čepin prosvjednike koji su imali spreman odgovor.

- Ako se i dalje nastavi briga samo u korist čovječanstva iz neznanja stvarnih posljedica, ništa nam neće ostati – rekao je Čepin.

Tea Podbojec, aktivistica Za bolji svijet, detaljnije je upoznala prisutne s problemom zagađenja planeta Zemlje.

- Niti jedan proizvod na svijetu ne može trajati milijune godine, osim prirode. Iz dana u dan priroda nas hrani i pruža nam dom. A mi, umjesto da smo zahvalni, sustavno ju uništavamo – rekla je Podbojec.

Spomenula je i jedan od glavnih problema varaždinskog kraja, usko povezan sa zagađenjem i onečišćenjem.

- Najveći dokaz tog ljudskog nemara su bale smeća u Brezju. Mi ih već godinama tamo odlažemo, opravdavajući to nekakvim zakonom. A tko pita prirodu za njezine zakone? Tko pita za tlo na tom istom području koje se uništava raspadom bala i time zagađuju podzemne vode? Tko pita za svaku gumu koja je bačena u dravskoj šumi? – istaknula je Podbojec.

Nadodala je da su mladi ovim prosvjedom pokazali da su svjesni tog problema te da se treba pobrinuti za buduće generacije.

- Poručujem svima, svakom vršnjaku , gradonačelniku, županu, premijerima svih vlada, molim vas, nemojte gledati samo na profit. Počnite se osvrtati na planet na kojem živite. Dosta nam je da nam se krade budućnost pred našima očima – zaključila je Tea Podbojec.

Predsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije Lovro Lukavečki izašao je na pozornicu i poručio da se pokazala učenička svijest o ovom globalnom problemu.

-  Promjene utječu na naš svakodnevni život i ne bih volio da sve ostane na današnjem prosvjedu. Htio bi da prosvjed bude dodatan motiv i dodatna promjena u nama samima. Svi smo svjesni da danas nećemo promijeniti svijet, ali ćemo ga malo protresti i u budućnosti ćemo biti mali kotačić u potencijalnoj promjeni. Budite aktivni, borite se i nemojte se predati – rekao je Lukavečki.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video