Vijesti / Društvo

PLANOVI

DVIJE GODINE PROŠLE Prostor nekadašnjeg Aquamarina i dalje prazan: 'Uređenja će biti, no najprije treba riješiti sudski spor'

DVIJE GODINE PROŠLE Prostor nekadašnjeg Aquamarina i dalje prazan: 'Uređenja će biti, no najprije treba riješiti sudski spor'
Varaždinski.hr

'Sve do okončanja spora na Visokom upravnom sudu ne mogu se poduzimati konkretni koraci oko uređenja', kazala je zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica.

Popularni varaždinski kafić Aquamarin, smješten u Gajevoj ulici, prije točno dvije godine obilježio je svoj posljednji radni dan.

Razlog zatvaranja bio je taj što je istekao ugovor o najmu, a vlasnik, Pučko otvoreno učilište, za taj prostor, koji se nalazi odmah uz ulaz u Kino Gaj, ima drugačije planove, istaknuto je 2017. godine.

Prostor i dvije godine kasnije stoji prazan, a koji su planovi te kad bi prostor mogao biti u funkciji upitali smo Pučko otvoreno učilište i Grad Varaždin.

Naime, tadašnja ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Sandra Malenica, 2017. godine rekla je da je 'predvorje je jako važan dio svakoga kina te je namjera prostor prenamijeniti'.

- On bi trebao postati nešto što nazivamo AVE IP, što je skraćenica za audiovizualno-edukativni info pult. Plan je prostor oblikovati kao svojevrsni 'dnevni boravak', gdje će i dalje biti moguće naručiti piće. Prostor će služiti i kao mjesto gdje posjetitelji kina mogu ostati nakon projekcije, ali i doći tijekom dana, pročitati knjigu, a funkcionirat će i kao mjesto na kojem će se održavati razne prezentacije, radionice, književne večeri i slično - dodala je tad Malenica, koja je u međuvremenu postala zamjenica varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka. 

Mjesto ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta preuzela je Lana Velimirović Vukalović koja je na upit, vezan uz planove s prostorom, odgovorila sljedeće:

- Budući da je kino Gaj predmet upravnog postupka koji je još u tijeku, uključujući i predvorje koje spominjete u svom upitu, jer je ono neodvojiv dio kina, sukladno Statutu Pučkog otvorenog učilišta Varaždin, POU Varaždin ne može samostalno odlučivati o namjeni i uređenju tog prostora. 

Za odlučivanje po tom pitanju nadležan je Grad Varaždin kao osnivač POU Varaždin - kazala je.

Sandra Malenica, zamjenica gradonačelnika, u odgovoru na upit ističe da je 'cijeli prostor kina koji se prostire na 697,19 metara kvadratnih, a sadrži kino dvoranu sa svim pripadajućim nusprostorijama i dvorištem, trenutno u postupku kod Visokog upravnog suda zbog spora oko vlasništva'.

- Radi se o zahtjevu za povrat oduzete imovine gdje tužitelji (Mirjana Martinjak i Mladen Cepanec iz Varaždina) osporavaju Rješenje Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske, Uprave za građansko, trgovačko i upravno pravo te presudu Upravnog suda u Zagrebu koji je njihov zahtjev da svakome pripada polovica navedenog prostora - odbio - kazala je Malenica.

Sve do okončanja spora na Visokom upravnom sudu ne mogu se poduzimati konkretni koraci oko uređenja, dodala je. 

- Nakon što spor završi, vjerujemo u korist Grada i Pučkog otvorenog učilišta Varaždin, napravit će se integralno rješenje za cijeli prostor te će se pristupiti uređenju prema standardima kina u drugim Hrvatskim i europskim gradovima, a sukladno najavama. 

Lijevo predvorje kina Gaj njegov je dio, a ne zaseban poslovni prostor, ističe Malenica te je nakon isteka ugovora s ugostiteljskim objektom 'krenula nova borba da javni prostor ostane javni i da bude u skladu s kinoprikazivačkom djelatnosti'.

- Nažalost, ne možemo utjecati na brzinu sudova, pa je teško reći kada će spor biti gotov - stoji zaključno u odgovoru na upit.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!