Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR

NA DANAŠNJI DAN U Varaždinu 1909. godine održana prva boksačka priredba

NA DANAŠNJI DAN U Varaždinu 1909. godine održana prva boksačka priredba
Varaždinski.hr

Na prvenstvu Hrvatske 1940. godine prvaci su postali Varaždinci Klobučarić i Milan Remar.

9.3.1909. U Varaždinu je održana prva boksačka priredba. Jedan od najstarijih sportova je šakanje - boks, koji se pojavljuje kao olimpijska disciplina na Antičkim igrama 688. godine prije naše ere. Borbe su trajale toliko dugo dok jedan od boraca ne bi iznemogao. Na prvoj boksačkoj priredbi u Varaždinu su se borili međusobno članovi zagrebačkog 'Sokolskog društva'. Prva boksačka sekcija u gradu osnovana je sredinom 1939.godine u sklopu sportskog društva 'Slavija'. Boksače je vježbao trener Bulić iz Zagreba, a prvi službeni nastup bio je protiv zagrebačkog kluba „Makabi“ koji je pobijedio 'Slaviju' s 5:3. Na prvenstvu Hrvatske 1940. godine prvaci su postali Varaždinci Klobučarić i Milan Remar.

9.3.1730. O graditeljima varaždinskih baroknih palača je malo podataka. Uz domaće zidarske majstore, u 17. i 18. stoljeću u gradu su uglavnom radili majstori iz Štajerske. U gradu je postojao zidarsko tesarski ceh koji je brinuo o poslovima, o prijemu i otpuštanju majstora. Zabilježeno je da je zidarsko tesarski ceh 9. ožujka 1730. godine zatražio od poglavarstva Varaždina da zabrani rad Ivanu Klincu, a dozvoli djelatnost Martinu Roderu. Od domaćih majstora koji su gradili građanske kuće najviše ih je bilo iz obližnjeg sela Majerja, dok je Vinica bila poznata po klesarima. 

Sve do početka 17. stoljeća u Varaždinu nije postojala ljekarna nego su lijekove pripravljali i oboljelima prodavali liječnici. Prvu ljekarnu pod imenom 'K zlatnom anđelu' otvorio je 1603. godine vojni ljekarnik iz Ptuja Sebastijan Grubner. Kasnije tu ljekarnu u današnjoj Gajevoj ulici vode Ivan Baptist Donino i Karlo Sardena. Za razvoj ljekarništva u Varaždinu značajnu ulogu odigrala je  ljekarna u franjevačkom samostanu otvorena 1677. godine. U njoj su pored svećenika lijekove nabavljali i oboljeli građani. Franjevačka ljekarna, čiji je prostor oslikao najpoznatiji hrvatski barokni  slikar Ivan Ranger, radila je do 1772. godine. Godine 1785. u gradu je otvorena ljekarna 'K crncu' koju je desetljećima vodila obitelj Halter. U  najstarijim varaždinskim ljekarnama postojao je napis na latinskom koji u prijevodu na hrvatski jezik glasi 'Smrti nema lijeka'.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video