Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR

NA DANAŠNJI DAN Prije 126 godina rođen je akademski slikar i jedan od osnivača Gradskog muzeja Julije Merlić

NA DANAŠNJI DAN Prije 126 godina rođen je akademski slikar i jedan od osnivača Gradskog muzeja Julije Merlić
Varaždinski.hr

Pročitajte koji značajni događaji iz varaždinske prošlosti su obilježili 10. veljače...

10.2.1920. Rođen je u Prijedoru Branko Tešanić, sportaš i jedan od najboljih europskih nogometnih sudaca. Nogomet je igrao i bio standardni prvotimac u varaždinskim klubovima 'Slobodi' i 'Tekstilcu', godine 1955. položio je ispit za nogometnog suca i postigao zavidnu sudačku karijeru. Sudio je ukupno 396 nogometnih utakmica u ligama najvišeg ranga i međunarodne utakmice, a među njima i susrete najboljih nogometaša na Svjetskom prvenstvu 1962. godine u Čileu. Na tom prvenstvu dijelio je nogometnu pravdu na utakmicama reprezentacija Meksika, Čehoslovačke, Španjolske i Brazila za koje su igrali legendarni Pele i Didi. Branko Tešanić umro je u Varaždinu 25. kolovoza 1984. godine.

10.2.1893. U Varaždinu je rođen Julije Merlić, akademski slikar. Specijalizirao je monumentalno figurativno i dekorativno zidno slikarstvo, autor je nove tehnike žbukoreza. Slikao je brojne crkve u Hrvatskoj i Mađarskoj. Među utemeljiteljima je Gradskog muzeja. Umro je 1978. godine.

10.2.1820. U Ludbregu se rodio prirodoslovac i znanstvenik Josip Partaš. Autor je djela 'Poučnik o vrtljarstvu i pčelarstvu', 'Zemljovidi svih u kojima prebivaju Hrvati', 'Ilirski pravopis'. Umro je 1856. godine.

10.2.1675. U lepoglavskom samostanu umro je Ivan Belostenec, pisac i leksikograf. Rodio se u Varaždinu 1594. godine. U Lepoglavi je završio gimnaziju i filozofiju, a u Rimu teologiju. Bio je poglavar samostana u Sveticama, Čakovcu, Crikvenici, Lepoglavi. Autor je zbirke pjesama 'Bogomoila', knjižice 'Deset propovjedi o euharistiji'. Najznačajnije mu je djelo 'Gazofilacium', leksikografski rad koji obiluje jezičnom građom kajkovskog, čakavskog i štokavskog govora.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!