Vijesti / Društvo

NIJE IM LAKO

ALARMANTNO STANJE Ovakav siječanj u Spasu ne pamte: 'Godina je počela užasno, nisam sigurna kako ćemo dalje'

ALARMANTNO STANJE Ovakav siječanj u Spasu ne pamte: 'Godina je počela užasno, nisam sigurna kako ćemo dalje'
Facebook Udruga Spas

- Sterilizacija i kastracija jedino rješavaju naš problem, stoga još jednom apeliramo građane da to učine kako ne bi došlo do ovakvih posljedica...

U kutiji, uz cestu, u šumi - neke su od lokacija na kojima su proteklih tjedana pronađeni odbačeni štenci. Godina je za varaždinski azil za napuštene pse, Spas, počela nimalo optimistično.

- Ni jedne godine do sad u siječnju nismo imali ovakav 'udar' kao ove, a mjesec još nije ni završio - kazala je uvodno predsjednica Udruge Spas Gordana Lacko.

'Godina je stvarno počela užasno, ako se tako nastavi, nisam sigurna kako ćemo dalje', dodala je.

- Od prvog dana 2019. godine primili smo 4 mame s ukupno 32 štenaca, nakon nekoliko dana još 19 štenaca i 12 odraslih pasa, a inače smo u prosjeku u mjesecu primili 20 do 25 pasa. Ovakav siječanj ne pamtimo! - kazala je.

Umjesto da vlasnici svoje pse steriliziraju, rješavaju ih se na brojne načine, koji su najčešće nehumani.

- Štenci se odvajaju od majke prerano, što nam stvara dodatan problem. Iako za njih imamo posebne uređene i grijane prostorije, svaka donacija hrane, naročito za štence, itekako je dobrodošla - ističe Lacko, dodavši da traže svu moguću pomoć u obliku ručnika, deka, plahti, podložaka za pse.

- Zahvaljujemo svima na donacijama, sve je itekako dobrodošlo, budući da u skloništu brinemo za petstotinjak pasa. Uopće ne želimo misliti što će tek biti narednih mjeseci kad bude sezona cijepljenja i čipiranja jer tad mnogi svoje ljubimce izbacuju na ulicu!

Na jednog udomljenog psa, dodaje, u Spas stigne osam do devet novih pasa.

- Mnogi će pitati za udomljavanje pristiglih štenaca, no moram napomenuti da ih ne želimo još odvajati od majke. Oni će za udomljavanje biti spremni kroz mjesec, dva - kazala je.

- Sterilizacija i kastracija jedino rješavaju naš problem, stoga još jednom apeliramo građane da to učine kako ne bi došlo do ovakvih posljedica - zaključno je iznijela Gordana Lacko.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video