Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR

NA DANAŠNJI DAN 1901. godine u Varaždinu je rođen književnik i gimnazijski profesor Ladislav Žimbrek

NA DANAŠNJI DAN 1901. godine u Varaždinu je rođen književnik i gimnazijski profesor Ladislav Žimbrek
Varaždinski.hr

S osamnaest godina objavio je dramu 'Noćna posjeta'...

21.1.1901. U Varaždinu je rođen književnik i gimnazijski profesor Ladislav Žimbrek. Studirao je slavistiku u Grazu i Kielu, diplomirao je na zagrebačkom sveučilištu. Između dva rata srednjoškolski je profesor u Karlovcu, Mariboru i Zagrebu. Nakon 1945. godine dolazi u rodni grad, gdje je direktor drame i tajnik varaždinskog Narodnog kazališta 'August Cesarec' i profesor na gimnaziji. S osamnaest godina objavio je dramu 'Noćna posjeta', zatim objavljuje zbirku pjesama 'Svjetla' te 'Razgovore o književnosti'. Bio je urednik u izdavačkom poduzeću 'Zora'. Uređivao je časopise 'Književni horizonti' i 'Polet'. Objavljivao je književne kritike, eseje, prevodio je na slovenski jezik. Radio je na sređivanju i objavljivanju sabranih djela Augusta Cesarca. Ladislav Žimbrek umro je u Zagrebu 1972. godine.

21.1.1752. U Varaždinu je umro graditelj orgulja Andrija Schauman. Rodio se 1705.godine, a u franjevački red stupio je 1730. godine. Jedan je od najistaknutijih graditelja orgulja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Andrija Schauman izradio je orgulje u crkvama u Čakovcu, Koprivnici, Kloštar Ivaniću i Varaždinu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

21.1. 1900. U Krišpolju rođen je Luka Perković, književnik. Na zagrebačkom Sveučilištu diplomirao je povijest i zemljopis, radio je kao gimnazijski profesor u Zagrebu i Varaždinu. U hrvatskoj književnosti pojavio se 1919. godine sa stihovima u Krležinom časopisu 'Plamen'.  Autor je zbirke pjesama 'Drugovanje s tišinom' te proznih djela 'Novele' i 'Škrinja', sa tri pjesme zastupljen je u antologiji 'Zlatna knjiga hrvatskog pjesništva'.  Bio je urednik uglednih književnih časopisa 'Književnika' i 'Savremenika'. Luka Perković umro je 1948. godine u Klenovniku.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video