Vijesti / Društvo

NA IZMAKU SNAGA

Superračunalo na izmaku snaga: Brine o financijama Hrvata, odolijeva napadima hakera...

Superračunalo na izmaku snaga: Brine o financijama Hrvata, odolijeva napadima hakera...
Ilustracija

Pomoću njega se računaju mirovine i dječji doplatci, ali i obrađuju razni drugi zahtjevi, no na izmaku je snaga...

Brine o financijama četvrtine Hrvata. Ne zaboravlja ni one u inozemstvu. Skrbi i o najmlađima. Raspolaže milijunima informacija. Odolijeva hakerima. Ono je superračunalo, a nalazi se u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje. No, nakon godina upotrebe, superračunalo Zavoda je danas na izmaku snaga.

U najstrože čuvanu prostoriju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje ući smiju tek rijetki. Riječ je o podatkovnom centru Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.
Drugim riječima - superračunalo.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

A glavna zadaća:

- Obrađuje mirovine, obrađuje dječji doplatak i niz nekakvih drugih poslovnih procesa. I pored ovog središnjeg računala, koristimo 20-ak velikih sustava koji služe svrsi integracije poslovnih procesa - kazao je pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Luka Ljubičić

Računalo brine o mirovini Hrvata čak i u inozemstvu. Godišnje izračuna primanja za milijun i dvjesto tisuća umirovljenika, na čije je račune prošlog mjeseca sjelo 3,3 milijarde kuna.

Roditelji 302.000 djece primaju dječji doplatak izašao iz kalkulatora ovog super stroja. Zamijenio je ljudske ruke, a uvjeti za rad strogo su propisani.

- U prosjeku ima temperaturu 18 stupnjeva. Što je preduvjet da bi centar mogao funkcionirati 24/7, 365 dana u godini - rekao je Ljubičić.

Ali održavanje i zaštita od hakerskih napada, a pokušaja zna biti i desetak dnevno, koštaju više nego novo računalo.

- Znači da će se zamijeniti ovo postojeće računalo koje je staro eto skoro 7 godina. Nekakav je standard u informatičkom svijetu između pet do sedam godina. Mi smo na nekakvoj gornjoj granici zamjene središnjeg računala - kazao je glasnogovornik Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Filip Dujmović.

Novo, naprednije, i još sigurnije superračunalo, vrijedno više od 30 milijuna kuna, u Zavod bi trebalo stići do proljeća.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video