Vijesti / Društvo

'Skrojena budućnost'

Audio-art radionica u Gradskom muzeju Varaždin za sve sadašnje i bivše radnike Varteksa

Audio-art radionica u Gradskom muzeju Varaždin za sve sadašnje i bivše radnike Varteksa
Gradski muzej Varaždin

Na radionicama sudionici će se prisjetiti 'zlatnih dana' tvornice, prizvat će sjećanja o radnim procesima u različitim pogonima, proizvodima i uvjetima rada.

U Gradskom muzeju Varaždin, u palači Herzer, 15., 16. i 17. siječnja održat će se audio-art radionice koje su dio projekta 'Skrojene budućnosti' sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

Tehnički muzej Nikola Tesla i Gradski muzej Varaždin dogovorili su suradnju preko koje je ova vrsta radionice zaživjela, a pozivaju se svi sadašnji i bivši radnici i radnice Varteksa da se pridruže programu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Varteks je bez sumnje jedna od najvećih i najdugovječnijih tekstilnih industrija u Hrvatskoj. Osnovana je davne 1918. kao Tekstilna industrija Varaždina (TIVAR) i jedna je od rijetkih koja se, iako znatno smanjenog kapaciteta proizvodnje, održala sve do danas.

U vrijeme najintenzivnije proizvodnje Varteks je zapošljavao oko 11 400 ljudi, a uz mušku, žensku i dječju konfekciju te jeans odjeću po kojoj je najpoznatiji, proizvodila se i grebena i češljana pređa od vune, celvlakna i sintetike, vunene tkanine svih vrsta, pokrivači te rezervni dijelovi i uređaji za konfekciju.

Na radionicama sudionici će se prisjetiti 'zlatnih dana' tvornice, prizvat će sjećanja o radnim procesima u različitim pogonima, proizvodima i uvjetima rada. Razgovarat će o tome što je Varteks značio i još uvijek znači za Varaždin i čitavu županiju.

Razmjenom znanja i ideja, pod vodstvom umjetnika Bojana Mucka, radit će se na umjetničkom radu kojim će Varteks biti predstavljen na izložbi u Tehničkom muzeju 'Nikola Tesla' u Zagrebu.

Prva radionica održat će se 15. siječnja u Gradskom muzeju Varaždin s početkom u 17 sati. Radionice su namijenjene osobama starijim od 55 godina, a svi zainteresirani mole se da ponesu osobne iskaznice. Sudjelovanje u radionicama je besplatno.

Prijave se vrše preko Spomenke Težak - (042/658-762) ili (091/552-5240).

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video