Vijesti / Društvo

SVAKAKO SE INFORMIRAJTE

DILEMA Kada policija naplaćuje kaznu konobaru/ici za davanje alkohola pijanoj osobi?

DILEMA Kada policija naplaćuje kaznu konobaru/ici za davanje alkohola pijanoj osobi?
Ilustracija

Sve je češća situacija da ugostiteljski djelatnici budu kažnjeni zbog davanja na konzumaciju pića osobi koja je u alkoholiziranom stanju.

Za stručno mišljenje, ali one druge strane, kolege s epodravine.hr upitali su policijsku službenicu za odnose s javnošću Dijanu Žagar. Zanimalo ih je koliko promila smije imati osoba u kafiću da bi mu konobar smio dati piće te koje su ovlasti policije u takvoj situaciji.

Ispada da će djelatnici kaznu dobiti ako u kafiću dođe do tučnjave, svađe ili sličnih prekršaja, a gost u tom slučaju ne bi smio imati više od 0,5 promila u krvi.

No Zakon nije predvidio na koji način bi konobari trebali utvrditi koliko tko ima promila.

– Na temelju Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti i policiji je, pored Državnog inspektorata, povjereno provođenje nadzora nad zabranom usluživanja, odnosno, dopuštanja konzumiranja alkohola osobama mlađim od 18 godina u ugostiteljskim objektima – kazuje D. Žagar.

Policijski su službenici ovlašteni pokrenuti i prekršajni postupak, a  novčane kazne propisane su za pravne osobe, ali i odgovorne fizičke osobe, odnosno konobare. Policija je tu naravno, i kad se dogode prekršaji narušavanja javnog reda i mira, gdje je propisana zabrana davanja alkoholnih pića pijanoj osobi ili maloljetniku ispod 16 godina.

Za ovaj prekršaj je propisana novčana kazna fizičkoj osobi koja iznosi od 200 do 800 kuna. Uz spomenute nadzore, policijski službenici bilježe narušavanje spomenutog javnog reda i mira u slučajevima kada su u ugostiteljskom objektu dogodi tučnjava, drsko ponašanje, svađa i vika…

U takvim slučajevima, ako je utvrđeno da je osoba pod utjecajem alkohola i to iznad 0,50 promila, i ako je službujući konobar/ica davao/la alkoholna pića pijanoj osobi, izdat će se upozorenje ili pokrenuti prekršajni postupak.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video