Vijesti / Društvo

PUTOVANJE ŽIVOTA

VOLONTER U AZILU Diego Murillo iz Kostarike: 'Tko učini loše psu, i čovjeku će'

VOLONTER U AZILU Diego Murillo iz Kostarike: 'Tko učini loše psu, i čovjeku će'
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Odlučio je proputovati svijet i spreman je i na mnogo veće izazove od malo jutarnjeg mraza. Diego Murillo trenutačno ispunjava svoj životni san i putuje svijetom, a avantura života navela ga je da na proputovanju zastane u Čakovcu.

U njegovu rodnom kraju sada se bilježe temperature koje prelaze tridesetak Celzijevih stupnjeva, a on se “smrzava” u Hrvatskoj. Na sreću, ovih dana tek na minus dva ili tri... No, ne žali se.

Želim pomagati gdje mogu

Odlučio je proputovati svijet i spreman je i na mnogo veće izazove od malo jutarnjeg mraza. On je Diego Murillo, po zanimanju je instruktor pilatesa i joge, a stigao je u Hrvatsku iz Kostarike. Trenutačno ispunjava svoj životni san i putuje svijetom, a avantura života navela ga je da na proputovanju zastane u Čakovcu. Ovdje je odlučio volontirati u skloništu za napuštene životinje udruge Prijatelji, a pronašao ih je putem svjetske platforme za volontere “Workaway”, koja je lansirana 2002. godine upravo da bi povezala volontere cijelog svijeta.

Diegova priča i više je nego zanimljiva:

– Rođen sam u San Joséu u Kostariki i imam 43 godine. Putujem po svijetu i upoznajem nova mjesta i ljude. Želim pomagati kako god i gdje god mogu. Za ovaj azil doznao sam na stranici workaway.info kad sam bio u Austriji u posjetu obitelji. Prijavio sam se i eto me u Čakovcu – smije se Diego koji pomaže u uređenju i čišćenju boksova za pse i hrani ih. Žao mu je napuštenih pasa i nastoji pomoći vrijednim volonterima koji se brinu o čak 700 životinja.

Osim onima koje nalaze napuštene uz ceste, na livadama i u šumama, pružili su utočište i psima koji su nakon sterilizacije, opsežnog projekta koji se provodi u nekoliko međimurskih naselja, ostali bez doma jer ih vlasnici nisu htjeli natrag. U posljednjih petnaest godina Prijatelji su pomogli 5000 napuštenih pasa.

Za to najveće sklonište u Hrvatskoj potkraj listopada održan je i humanitarni koncert u Lisinskom, a udruzi pomažu, uz ostale, i Viktor Drago, Mirko Filipović Cro Cop, koji je upravo kod njih pronašao i udomio nekoliko pasa...

Udruga ovih dana prodaje kalendar za 2019. godinu da bi namakla sredstva za svoj rad, a nastavlja i s projektom kumstva, uplate jednokratne godišnje pomoći skloništu u kojem se psi ne usmrćuju, nego tu žive do udomljenja ili prirodne smrti.

Tko učini psu, i čovjeku će

– Psi osjete ljubav i višestruko je uzvraćaju. Treba pomagati svim živim bićima. Ne razumijem sebične ljude koji hladnokrvno odbacuju pse, a pogotovo ne razumijem one koji ih zlostavljaju. Ako tako nešto učine psima, učinili bi valjda isto i ljudima – kaže Diego koji je smješten u volontersko-edukacijskom centru udruge Prijatelji koju vodi Aleksandra Hampamer.

U udruzi kažu da je Diego prvi volonter koji im je došao pomagati preko platforme “Workaway”, pomoću koje volontere traže i druga skloništa za napuštene životinje, hosteli... U Čakovcu, u kojem su ga se dojmili blagdansko uređenje središta grada i pristupačnost ljudi, Diego planira ostati sve do veljače, a potom iznova ide na put i nastavlja putovanje svojeg života.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video