Vijesti / Društvo

'SUPTILNA PRIJETNJA'

UDAR NA MEDIJE Predsjednica suda uputila dopis lokalnom mediju u kojem ga upozorava da 'želi utjecati na neovisan rad suda'

UDAR NA MEDIJE Predsjednica suda uputila dopis lokalnom mediju u kojem ga upozorava da 'želi utjecati na neovisan rad suda'
Duško Jaramaz/Pixsell (ilustracija)

Prije toga Podravski list kažnjen je sa 40.000 kuna. Nećete vjerovati zašto...

Urednik Podravskog lista Robert Mihaljević primio je od predsjednice Općinskog suda u Koprivnici Marije Grgešić pismo koje Index.hr naziva 'suptilnom prijetnjom'.

Pismo je uslijedilo nakon što je Podravski list prvostupanjskom odlukom Općinskog suda u Koprivnici kažnjen s 40.000 kuna u slučaju u kojem ih je tužila Sanja Lacković, supruga saborskog zastupnika Željka Lackovića.

Podravski list citirao je izjavu saborskog zastupnika Željka Lackovića, nakon što je njegova žena zaposlena u gradskoj knjižnici Đurđevca, u rubrici Misao dana te su napisali 'Kad je drugi nisu htjeli...', a sutkinji koprivničkog suda to je bilo dovoljno da Podravski list kazni s 40.000 kuna.

O toj su odluci pisali brojni nacionalni mediji, no sam Podravski list nije komentirao tu presudu. No baš po toj nepravomoćnoj presudi, Mihaljević je primio predsjednice suda Grgešić u kojem ona ističe kako Podravski list svojim tekstovima o radu koprivničkog Općinskog suda ima namjere utjecati na neovisan rad suda.

Pismo predsjednice Općinskog suda u Koprivnici Marije Grgešić pročitajte u nastavku.

'Primijećeno je kako pisani medij Podravski list u zadnje vrijeme učestalo piše o radu i organizaciji rada Općinskog suda u Koprivnici te sudaca Općinskog suda u Koprivnici, nerijetko se upuštajući u analize nepravomoćnih sudskih odluka. Također pišući o organizaciji rada Općinskog suda u Koprivnici na neprimjereni način, takva se organizacija rada komentira namećući insinuacije da se radi o politički diktiranoj organizaciji rada.

Osim toga, u vašim člancima navode se suci poimenično koji su donijeli određene odluke koje se komentiraju, a i u tom kontekstu spominje se i predsjednica suda koja nema nikakav utjecaj na donošenje odluka pojedinih sudaca.

Smatramo da bi takav način pisanja mogao ukazivati na pokušaj utjecaja na neovisan rad suda, pri čemu vam skrećemo pozornost na odredbu članka 6. stavak 1. Zakona o sudovima, prema kojem je zabranjen bilo kakav utjecaj na rad sudaca i donošenje odluka kao i korištenje medija suprotno načelima demokratskog društva kojim bi se moglo utjecati na tijek i ishod sudskih postupaka i nadalje izražavaju spremnost na konstruktivnu suradnju sa svim medijima', napisala je Grgešić.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!