Vijesti / Društvo

PREDŠKOLSKO OBRAZOVANJE

POSTIGNUT DOGOVOR Već u siječnju će roditelji čija djeca idu u privatne gradske vrtiće platiti 100 kuna manje

POSTIGNUT DOGOVOR Već u siječnju će roditelji čija djeca idu u privatne gradske vrtiće platiti 100 kuna manje
Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell, Ilustracija

- Trenutna cijena je oko 850 kuna, a sad će roditelji plaćati sto kuna manje, čime bismo gotovo izjednačili cijenu gradskih i privatnih vrtića - kazao je gradonačelnik.

Grad Varaždin je u 2019. godini povećao sufinanciranje djelatnosti predškolskog odgoja u deset dječjih privtanih vrtića i jednom vrtiću kojem je osnivač vjerska zajednica, dogovoreno je na sastanku u Gradskoj vijećnici održanom danas, 11. siječnja.

- Zahvalili smo svim ravnateljima i pedagoškom osoblju vrtića jer oni obavljaju važnu funkciju u gradu, osiguravaju pedagoški pluralizam jer svaki vrtić ima vlastita pedagoška načela i koncepte - kazao je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

- Dogovorili smo se da ovih sto kuna, koje će Grad više izdvajati, bude subvencija prema roditeljima, da im se umanji cijena koju će oni morati plaćati vlasnicima privatnih vrtića. Trenutna cijena je oko 850 kuna, a sad će roditelji plaćati sto kuna manje, čime bismo gotovo izjednačili cijenu gradskih i privatnih vrtića - kazao je gradonačelnik.

Dobra je to vijest za roditelje ukupno 929 djece s prebivalištem na području Varaždina koja pohađaju privatne vrtiće.

- Osim toga na sastanku je istaknuto da se tijekom godine ponovno nađemo i dogovorimo model da se ekonomska cijena u privatnim vrtićima povisi obzirom da je ona nešto niža od one u gradskom vrtiću. Sa svim ulaganjima u gradske vrtiće, uz ovo s privatnim, uspjeli bismo urediti cijeli segment predškolskog odgoja - kazao je Čehok.

Grad će za te potrebe izdvojiti oko milijun i pol kuna, rečeno je.

- To je ono što sam govorio, da nije bilo povećanja komunalne naknade, opće prihode bismo morali prevaliti u komunal i ne bismo imali novac za obrazovanje. Zamolili smo ravnatelje da već krajem siječnja roditelje dočekaju manji računi za plaćanje-

Jadranka Stanković, ravnateljica varaždinskog privatnog Dječjeg vrtića Bajka, pozdravlja ovu inicijativu.

Mislim da će to za roditelja biti dosta povoljno. Time će sva djeca biti približena jednakom sufinanciranju bez obzira u kojem su vrtiću. No pred nama još ostaje riješavanje problema ekonomske cijene vrtića.

Naime, istaknula je, u vrtiću je veliki problem odljev kadra te samim time manjak odgojitelja.

- Zamjenu za bolovanje gotovo je nemoguće naći. Kako ćemo mi njih zadržati? Jedino povećanjem plaća, a ne možemo to učiniti sa sadašnjom ekonomskom cijenom. Odogojitelj je za dobrobit djece jako važan - istaknula je.

Sastanak na tu temu predviđen je za okvirno šest mjeseci.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!