Vijesti / Društvo

POVIJESNI ŠTIKLECI

NA DANAŠNJI DAN 1917. godine u Beču je umro liječnik Dragutin Švarc

NA DANAŠNJI DAN 1917. godine u Beču je umro liječnik Dragutin Švarc
Varaždinski.hr/Ilustracija

Prvi je u medicinskoj znanosti opisao penetrirajući čir u jetru i dao mu općeprihvaćeni naziv ulkus penetras...

11.1.1845. U Varaždinu je rođen Antun Reinhercer, koji je kao književnik uzeo ime Higin Dragošić. Zvaršio je gimnaziju u Varaždinu, bio je novinar i urednik mnogih listova u Varaždinu i Zagrebu. Autor je dramskih tekstova 'Siget', 'Posljednji Zrinski', romana 'Crna Kraljica' i 'Kroz more jada'. Umro je 1926.godine u varaždinskoj ubožnici.

11.1.1462. Varaždinski vijećnici donijeli su odluku, a varoški sud je potvrdio, da mesari ne smiju klati stoku na svojim dvorištima, već u uređenim klaonicama. Zbog prisutnosti vojske u Varaždinu u to vrijeme, potražnja mesa je bila velika pa je tako bilo oko dvadesetak mesara. Odlukom je zabranjeno i prodavati meso mršave stoke jer je bilo teško utvrditi je li mršavost posljedica neke bolesti stoke. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

11.1.1917. U Beču je umro liječnik kirurg Dragutin Švarc. Rođen je u Varaždinu 1868. godine. Prvi je u medicinskoj znanosti opisao penetrirajući čir u jetru i dao mu općeprihvaćeni naziv ulkus penetras. Kao vrhunski europski kirurg izveo je niz operativnih zahvata koje prije njega nitko nije radio u Hrvatskoj, prvi je primijenio i lumbalnu anesteziju. Dragutin Švarc je u Zagrebu vodio kirurški odjel Bolnice milosrdne braće. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video