Vijesti / Društvo

potpuno predan zdravstvu

USPJEH Konačno docent i u našem zdravstvenom krugu: Vrijedno priznanje za Tomislava Novinščaka

USPJEH Konačno docent i u našem zdravstvenom krugu: Vrijedno priznanje za Tomislava Novinščaka
E.M.

Tomislav Novinščak smatra da je biti domaćim docentom i čast i privilegija i obaveza

Akademsko obrazovanje liječnika više nije privilegija samo na klinikama. I u našem zdravstvenom dvorištu jedan domaći liječnik 'dogurao' je do docenta. Vrijedno je to priznanje višegodišnjeg znanstvenog i nastavnog rada čakovečkog liječnika kirurga i veleučilišnog profesora doc. dr. sc. Tomislava Novinščaka.

Na samom kraju svog mandata kao ravnatelja najmlađe i vrlo agilne zdravstvene ustanove - Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije, docent Novinščak s dozom zadovoljstva govori o činjenici što znači postati prvim docentom liječnikom zaposlenim kod kuće u malom, kako nas često iz Zagreba nazivaju 'provincijalnom', Međimurju. 

- Kad sam s 31 godinom doktorirao na regeneraciji tkiva na Zagrebačkom sveučilištu, bilo nas je samo dvoje doktora znanosti u čakovečkoj bolnici i još tada sam znao kolegama i prijateljima reći da se to mora promijeniti i da nas mora biti više. I polako se to mijenja. Oduvijek su me roditelji odgajali u lokalpatriotskom duhu, da su Međimurci izuzetni i vrijedni radnici, ali i izrazito niskih ambicija i da je nužno za suvremeni razvoj Međimurja podizanje obrazovne i visokospecijalizirane strukture radnika.

Poslijediplomsko usavršavanje, znanstvena i nastavna aktivnost liječnika u zdravstvu su izrazito bitne za razvitak modernog zdravstva i moderne županije. Iako se to vrlo teško uočava u neposrednom pogledu na zdravstvo, dugoročne dobiti za stanovništvo su velike i brojne. Oduvijek me smetalo što smo u neku ruku građani drugog reda i da smo osuđeni slati djecu na školovanje u bijeli svijet, liječiti se na klinikama diljem zemlje i u svakom pogledu biti ovisni o velikim centrima. Vjerujem da će i ova moja stepenica biti podstrek svim mladim liječnicima da je sve moguće i da se za ostvarenje svojih ambicija više ne treba seliti u bijeli svijet - rekao je Tomislav Novinšćak.Kako je završio zanimljiv i vrlo aktivan mandat na radnom mjestu kao ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije, za daljnje planove otkriva da odlazak u inozemstvo nije opcija i da će se i dalje baviti kirurgijom, podučavanjem novih naraštaja medicinara i zdravstvenim menadžmentom. Docenturom se otvorila i nova mogućnost mentoriranja mladih međimurskih postdiplomanata i razvijanja novih sveučilišnih kolegija na Sveučilištu Sjever. 

- Dalekosežnom vizijom i napornim radom naše i susjednih županija nije nemoguće da u skoroj budućnosti doživimo otvaranje medicinskog fakulteta ili kliničkih zdravstvenih odjela, napominje docent Novinščak te nastavlja: - Vizija je to hrabrih, ali i vizija za koju se u ovom trenutku odlazaka stručnjaka čini vrlo teška. Za ostvarenje suvremenih trendova i hvatanja što boljih pozicija na regionalnoj karti nužno je da se liječnička i sestrinska struka okrenu i svojem akademskom i znanstvenom obrazovanju. Struka sama više nije dovoljna - govori.

- Iako je ogroman gubitak da u proteklim godinama nismo uspjeli zadržati mlade ambiciozne liječnike, vjerujem da će se i to uskoro zaustaviti. Docentura je samo mali zamašnjak poticaja mladima u tom smjeru. Veseli me da i u našem zdravstvenom krugu imamo više postdiplomanata i nastavnika nego nekada - rekao nam je.

Doc. dr. sc. Novinščak potpuno je predan zdravstvu, ne samo trenutno kao menadžer u zdravstvu, već i kao osoba koja stalno ulaže u svoje obrazovanje, ali i kao osoba koja je bila mentor preko 20-ak studenata na Sveučilištu Sjever.

Osnivanjem jednog potpuno novog kolegija „Suvremeni pristup cijeljenju kroničnih rana“ udario je temelj ove medicinske djelatnosti koja je u razvijenim zemljama priznata kao zasebna medicinska grana. Idejama za nove kolegije i studijske smjerove otvara i nove mogućnosti mladim liječnicima i sestrinskoj struci za svoja usavršavanja.

Želio bi pomoći studentima medicine i doktorima da se i oni odluče za znanstveni i nastavni rad. Na pitanje kad bi Međimurci mogli dobiti još jednog 'domaćeg' docenta u zdravstvu u čakovečkim zdravstvenim ustanovama, rekao nam je da će za to trebati proći još par godina, ali da je to ostvarivo.
 
- Nemali broj mojih kolega još uvijek smatraju da je samo ambulanta, kabinet ili operacijska sala jedino što je 'prava' medicina. Moderno poimanje zdravstva u najrazvijenijim društvima prepoznaje visokoobrazovani kadar kao uže specijaliste, edukatore, istraživače, inovatore i znanstvenike, a sestrinsku struku kao nositelje zdravstvene skrbi u jednom vrlo modernom smislu. Svjedoci smo i najava reformi u sustavu izvanbolničke hitne medicine, budućim paramedikusima, mijenjanja ovlasti diplomiranim sestrama i magistrima sestrinstva i slično - kaže Tomislav Novinščak.

Naš kratki razgovor zaključio je mišlju da predstoje vrlo izazovna vremena mijenjanja vrlo stresne i napete klime u zdravstvu, pokretanja sve jačeg i jačeg ulaganja u ljudske resurse, ali i zadržavanja mladih ljudi otvaranjem raznih mogućnosti u ostvarivanju njihovih ambicija.

Docent Novinščak smatra da je biti domaćim docentom i čast i privilegija i obaveza, ali smatra da je sigurno samo ne i posljednja karika u početku tog lanca.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video